"Така или иначе на 15 юни изтича извънредното санитарно положение или както го кръстихме там. След 15 юни трябва да падне всичко - да останат само социалните мерки".

За това настоя премиерът Бойко Борисов по време на първото присъствено правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" след пандемията. От средата на месец март, когато бе въведено извънредното положение министрите заседаваха онлайн.

Борисов раздаде милиони за манастири и детски градини

Борисов раздаде милиони за манастири и детски градини

Рилския, Троянския, Бачковския, храма в Кръстова гора и Духовната академия

Недомислието в заповедта ни се отрази и на нас. Да почетете малко и да направите това, което трябва, настоя премиерът.

По думите му, ако сега се донесе чиния с храна, министрите могат да си свалят маските. След тези думи на Борисов всички министри си свалиха маските.

Борисов се надявал Зелената сделка да се забави заради коронавируса

Борисов се надявал Зелената сделка да се забави заради коронавируса

Играта с цифрите и тълкуванията с тях е много изгодна за политическата класа

"Ако е ресторант това, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Ето сега сме се маскирали и ако внесат ядене и това е ресторант може да сме без маски. Ако бонбоните ги приемем за ястие, може да свалите маските. И те моля след това, братко мой, отиваш и поправяш недомислиците, защото създаваме проблем с нашето недомислие", каза премиерът Бойко Борисов обръщайки се към здравния министър Кирил Ананиев, чийто подпис стои под заповедите за ограничителните противоепидемични мерки.

Според Борисов на друго място щели да се чудят какво да правят и как да го направят (относно извънредното положение - б.р.). 

Над 200 000 върнати от въвеждането на КПП-тата

Над 200 000 върнати от въвеждането на КПП-тата

От 00.00 часа днес КПП-тата на входовете на градовете са премахнати

Припомняме, при въвеждането на извънредното положение в страната, което стана с решение на народното събрание от 13 март, бяха затворени училищата, детските градини, театрите, кината, галериите, музеите, ресторантите, спортните зали, моловете, хотелите. Бе ограничено свободното придвижване из страната като бяха изградени и временни КПП-та, които бяха премахнати на 6 май. Хората трябваше да попълват декларации с личните си данни каква е целта на излизането им от града.

Оправданието за тези мерки бе желанието да се ограничи разпространението на коронавируса.

Моята задача е да ви опазя живи, съща е задачата и на моите колеги, каза Борисов на 15 април - дни след удължаване на извънредното положение в страната.

След Великденските празници, когато някои хора бяха санкционирани за разходка в парка, не носене на предпазна маска или бяха върнати от пътя си заради липса на "основателна причина" за пътуване, премиерът започна да чертае спешен план за връщане на хората, които бяха отишли в провинцията и искаха да се приберат за празниците.

Дни по-късно, когато времето захладня, бяха отворени парковете и градинките за разходка, но при условие хората да спазват указаните посоки, да не се събират на големи групи и да не сядат по пейките.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 3 май бяха отворени само откритите части на ресторантите и кафенетата.

На 14 май със заповеди на министър Ананиев бяха разрешени и трансплантациите и се възобновиха поетапно спортните занимания и футболните първенства.

Учениците продължиха да учат онлайн, а матурите се проведоха при строги мерки и голямо разстояние между децата.

Междувременно премиерът заяви, че работят по закон за мерки без извънредно положение.

Над 1000 дела са образувани за неспазване на мерките срещу коронавирус

Над 1000 дела са образувани за неспазване на мерките срещу коронавирус

Най-много са във Варна