Северна Македония не трябва да отлага за накрая най-важните въпроси за историята и за преодоляване на езика на омразата по пътя си за еврочленството. Двете страни трябва да направят необходимите компромиси.

Това подчерта бившият премиер Бойко Борисов по време на среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи БНР. Срещата им се проведе в централата на ГЕРБ след срещите на премиера с българския министър-председател Кирил Петков, с президента Румен Радев и председателя на Народното събрание Никола Минчев.

В срещата от българска страна участваха двама бивши външни министри - Екатерина Захариева и Даниел Митов, както и бившият вицепремиер Томислав Дончев. В делегацията беше и външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си

Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си

Ще се води активен диалог между двете страни

"Намеренията са добри, но няколко години ние живеехме в условията на добри намерения. За езика на омразата и важните въпроси, свързани с историята - трябва да хванете бика за рогата, да ги решите веднага. От нас като опозиция: Толкова ви обичаме, толкова искаме да сте там. Каквото се очакваше го направих, но го решете веднага. Ние сме го правили това и ни е мило и искаме нашите съседи да са там. Така че, каквото има като компромиси, да се направят сега и от двете страни и да вървим напред", заяви Борисов.

Ковачевски изрази надежда България да помага най-много на Северна Македония в преговорите ѝ за членство в Европейския съюз.

Република Северна Македония е склонна да включи българите като етнос в своята конституция. Това съобщи на пресконференция след втората си среща с българския си колега Кирил Петков министър-председателят на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

"Различните държави имат различни устройства. В Република Северна Македония индивидуалните права се отстояват колективно. В нашата конституция, освен македонския народ, е записан и албанският, както и представителите на другите етноси. Затова е нормално, ако други граждани на държавата се самоопределят по друг начин, да могат да поискат и е нормално да са част от конституцията на Република Северна Македония", заяви македонският премиер.

РСМ става само Северна Македония, нямали териториални претенции към България

РСМ става само Северна Македония, нямали териториални претенции към България

Авиолинията София-Скопие ще бъде реалност

Във втория ден на съвместна работа между двете правителства бяха подписани меморандуми в няколко сектора- в сферата на земеделието, в сферата на транспорта и по-конкретно изграждането на дългоочакваната жп връзка между двете ни страни и Коридор №8, фокус бе поставен и върху насърчаването на малкия и среден бизнес. Бе изявена и воля за активна ежеседмична работа на съвместните комисии.