Каним компании от Саудитска Арабия да дойдат и да участват в нашите конкурси за инфраструктурни проекти. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който е в египетския курорт Шарм ел Шейх на срещата на върха ЕС-Лигата на арабските държави.

Мотивът на Борисов за поканата към арабския бизнес е, че техните компании правят по 40-50 км на ден газопроводи. "Да дойдат и да участват в конкурси, така както италиански компании, немски. Да привлечем колкото може повече участници", каза Борисов.

Борисов обсъжда саудитска инвестиция в газовия хъб "Балкан"

Борисов обсъжда саудитска инвестиция в газовия хъб "Балкан"

С външния министър на Саудитска Арабия

Знаете за смесените предприятия със Саудитска Арабия, каза той пред журналисти и продължи: "Притеснени сме от черния списък, в който ни вкараха- инвестирахме много в посолство, и във взаимовръзки. За пръв път отворихме този огромен пазар на една от най-богатите държави и изключително важна в арабския свят. Ако нещо се разклати Саудитска Арабия, Сирия е като пионерска организация в сравнение с тях".

Относно мащабите на арабския пазар Борисов даде пример - "миналата седмица за 100 млрд. $ въоръжение взеха от Индия, за 10 млрд. договор с Китай. Огромен интерес имат към България, препотвърден - и от краля, и от външния министър", каза премиерът.

Борисов много се постарал за срещата на ЕС с Арабската лига

Борисов много се постарал за срещата на ЕС с Арабската лига

Не искал да има скъсани контакти

Борисов очаква да бъде приета декларация на срещата на Европейския съвет и Лигата на арабските държави, - независимо от огромните различия, по думите му.

Чест прави на моите колеги, които дойдоха, защото някои и не дойдоха, каза Борисов.

Само диалогът може да помогне за борба с тероризма, с миграцията - нелегалната - каналджиите, трафикантите, контролирана миграция, понякога десетки милиони души са готови да тръгнат, каза Борисов.

"Инвестициите, обучението - след това да се връщат по родните си места и да издигат равнището на живот в своите държави. Културата, религиозните различия могат да станат място за разбирателство", каза премиерът и даде пример със съвместното откриване с турския премиер Бинали Йълдъръм на ремонта на единствената в света Желязна черква, която е българска, но се намира в Истанбул.

Борисов на срещата на върха ЕС–Арабската лига в Египет

Борисов на срещата на върха ЕС–Арабската лига в Египет

Срещата ще събере за първи път ръководителите от ЕС и Лигата на арабските държави

Това е един от начините да се преодоляват различията - в религията, в културните различия, повтори Борисов. Премиерът на Люксембург сподели, че живее с мъж, в този регион е немислимо, но всяка една толерантност само носи повече за многообразието, за различието, каза още премиерът.

Тежка среща, но е по-добре да си говорим, напътстваме, обобщи ситуацията на срещата на върха Борисов.

Борисов активизира отношенията между България и Саудитска Арабия

Борисов активизира отношенията между България и Саудитска Арабия

С потенциал са селскостопанският сектор, бизнес парковете, индустриалните зони, развитието на инфраструктурата, туризмът и транспортът

Когато развиваш нови приятелства или със Саудитска Арабия, с ОАЕ, където България нямаше стъпка десетилетия наред или посолства за 90 години... България е пример как работи добре с Турция, едновременно с Египет, Ливан, Гърция. Не разваляме приятелства в името на нови, а надграждаме. Когато се касае за нашите съвместни проекти, позицията ни е толкова ясна, че никой не си позволява да пита за нея, премина от дипломацията към енергийните теми българският премиер.

"България е изключително лоялен член на НАТО и на ЕС с прагматични отношения за мястото, където се намираме - оттатък Черно море са Турция и Русия. Ако има толкова ербап някой, може да се справи", каза Борисов.

Запитан дали по време на настоящата среща ЕС-Арабска лига е станало въпрос за миграционни центрове, Борисов каза: "Деликатен е отговорът. Основната цел е да се инвестира, да се задържат, обучават, да не се налага Африка да търси изключителен за живота си изход посока Европа".

Относно енергийният проект Египет-Кипър-Гърция, той отново бе иносказателен: "Там в тоя регион между всичките тези проекти има една близо 100-милионна държава, казва се Турция".

Газовият хъб Балкан е нашата цел, той е изграден по европейските правила. Жан-Клод го благослови, той гарантира същите количества да продължим да ги имаме. В случая сме прагматични, имаме Силистар, Азерския газ, интерконектор с Гърция, Румъния, старите тръби, които ще останат празни към Украйна, изреди множество енергийни проекти Борисов. Малко по-късно запитан директно кога ще са готови тръбите, той остана безмълвен.

Със сърбите интерконектора ни свързва с Хърватия. Не бива да изпуснем възможността да бъдем част от магистрала, каза той.

Попитан за разговора си с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф и по-специално по темата за газовия хъб, премиерът Борисов изтъкна, че желанието ни е да привлечем повече участници в конкурса, които да са и с огромен опит. Газовият хъб е по европейски образец, той гарантира същите количества, които в момента имаме, да имаме и занапред, не става дума за ново количество газ в България, каза още българският премиер. Той добави, че до юни се очаква да започне първата копка на интерконектора с Гърция, който е важен за диверсификацията на газовия хъб Балкан.

Когато има газ и бъде добит - дали е в Египет, дали в Израел - ако нямаме тръби само ще слушаме, че някъде е добит, каза Борисов. Ако няма хъб, думата транзит е забранена. За това газовият хъб е благословен от ЕК. За него сме си стиснали ръцете. Знаят, че се борим за него, той гарантира да остане същото количество газ, както досега, повтори Борисов.

Той не отговори на въпрос за наложеното вето върху Изборния кодекс от президента Румен Радев. Когато взимаш страна на една партия, за сметка на друга, се превръщаш в политически лидер, каза ядосано Борисов на журналистическа реплика за президента Румен Радев, че няма своя партия.