Бойко Борисов е медийната доминанта на 2015 г. Той е споменаван 3 пъти повече в медиите от всички други политици и то в положителна светлина.

Това сочи проучване на фондциите "Конрад Аденауер" и "Медийна демокрация". Председателите им Кристиан Шпар и Орлин Спасов представиха основните медийни тенденции за изминалата година. В мониторинга са участвали по три телевизии, вестника и онлайн медии.

Борисов е споменаван в цели 23% от статиите и предаванията, следван от Росен Плевнелиев и Радан Кънев. За разлика от първите двама обаче, Кънев е споменаван предимно в негативна светлина

В топ 20 на отразяваните личности не попадат партийните лидери Валери Симеонов и Георги Първанов, макар да са част от управлението. Водещи за 2014 г., фигури като Сергей Станишев и Пламен Орешарски отстъпват място на актуални имена като Румяна Бъчварова и Христо Иванов.

Най-рязък спад в отразяването има вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов. За последните три години той пада от трето място на осмо, а сега е чак на 11-то. Все по-често обаче се повява името на главния прокурор Сотир Цацаров. За сметка на това Делян Пеевски е ограничил медийното си присъствие през 2015 г.

Критиките на медиите остават като фонов шум и не ги смущават, нито карат институциите да се задействат, отчете Спасов. Според него партиите са доволни от това статукво. Проучването сочи, че политическото идеологизиране в медиите измества журналистическите подходи и мислене.

Само 12% от гражданите вярват в независимостта на медиите, става ясно още. Над 60% от хората не се чувстват добре информирани за работата на партиите и политиците.