За две линии на съдействие призова премиерът Борисов представителите на най-голямата партия в ЕП - Европейската народна партия.

Използвам случая да помоля всички вас за съдействие в две посоки, което е изключително важно за нашето правителство, заяви той в Бон, където ЕНП избира своите заместник-председатели.

Борисов обясни, че двете задачи, за които той иска помощ, са усвояването на еврофондовете и въвеждането на еврото след няколко години.

Първо, да може да се възстановят плащанията по еврофондовете, които бяха напълно замразени по време на управлението на правителството на социалистите, посочи премиерът. По думите му това се е отразило крайно негативно върху българската икономика и върху държавата.

Междувременно стана ясно, че Румяна Желева е избрана за заместник-председател на ЕНП.

В момента очакванията на народа са много големи, категоричен е Борисов. Той добави, че България заслужава да получи помощ, заради показваната в момента изключителна дисциплина в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Второто съдействие, за което призова премиерът, е страната ни да получи възможност да бъде допусната в еврозоната. Борисов изрази надежда България да
да въведе еврото след две и половина до три години.

Във фискалния резерв имаме над осем милиарда евро. Това са пари, които ще могат да бъдат реално използвани и за инфраструктурни проекти и за модернизиране на страната, отбеляза премиерът.

Ако ни се помогне в тези две сфери, гарантирам ви, че България ще бъде една средноевропейска държава и по никакъв начин не само няма да бъде заплаха за Европейския съюз и да дърпа икономиката назад, а точно обратно - ще бъде пример и за стабилността на Балканите, отбеляза Борисов.

В изказването си той подчерта, че в „няколко избора подред българският народ категорично се определи да върви заедно с партиите център-вдясно".

Така, според премиера, се е дало възможност да се създаде правителство, което само за няколко месеца е приело бюджет, спазвайки изискванията на Европейския съвет до 3 процента дефицит.

Борисов благодари на председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс, генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес и председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг.

Той се обърна специално към председателя на ЕНП, като заяви:

Преди три години, когато дойдох в Брюксел, му казах, че новосъздадената ни партия ще спечели всички избори - местни, за европейски парламент и за национален парламент.
Мисля, че не го подведох, отбеляза в заключение българският премиер.