Това, че месец-два не е говорено по темата на електронното управление, не означава, че темата е забравена. За това подсещат както премиерът Бойко Борисов, така и вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителствено заседание.

По-бързо администрациите да се отказват от излишните хартии, настоява кабинетът

По-бързо администрациите да се отказват от излишните хартии, настоява кабинетът

До 15 януари 2018 г. вицепремиерът Дончев очаква обобщен доклад

"Много ясно сме се разбрали и това, че месец-два не ви занимах с темата, не значи, че е отпаднало. Едно от първите три неща, за които сме се разбрали и в коалицията, е електронното управление като най-практическата мярка в борбата с корупцията, с това, което мъчи хората. И не си мислете, че на някой ще се размине. Много ясно сме се разбрали! Така че, не пилейте времето", заявява Борисов, обръщайки се към министрите.

Преди това Томислав Дончев е повдигнал темата, като напомняне, тъй като предполага, че "не им е на вниманието постоянно".

Според прогнозата на Дончев обаче това "няма как да се случи без ваше лично участие".

Вицепремиерът напомня, че крайният срок, в който всички администрации трябва да минат на електронен документооборот помежду си, изтича в края на годината и по-специално - месец ноември.

Припомняме, в началото на мандата на правителството на Бойко Борисов 3 именно административната реформа и облекчаването на административната тежест за бизнеса и гражданите беше тема номер 1. В последните месеци обаче темата заглъхна, а обещаните срокове са за края на 2018 година.

По преценката на Томислав Дончев от днес мобилизацията не е достатъчна. "Като казвам недостатъчна, имам предвид крайно недостатъчна", посочва той и допълва, че за да се превърне в реалност реформата има осем-девет месеца: "И няма каквато и да било нагласа срокът да се удължава. Така че - пълна мобилизация!" Томислав Дончев изисква личен ангажимент от министрите и така би трябвало нещата да се случат.

От министерствата около една трета в момента участват в електронния документооборот, от териториалните администрации - една, от областните администрации - под половината, от общините също под половината, става ясно от думите на Томислав Дончев.

80% от българите предпочитат гишетата и опашките

80% от българите предпочитат гишетата и опашките

Не се доверяват на онлайн комуникацията с учрежденията