Направихме едно добро председателство, дадохме добра основа за Австрия, те ще я надградят. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск след заседание на Европейския съвет в Брюксел, информираха от Министерския съвет.

Българският премиер отчете кои са отворените проекти по приоритетите, върху които страната ни работи активно през последните шест месеца.

По думите му има напредък по темата за инфраструктурната и дигиталната свързаност на държавите от Западните Балкани. "Всичко това щеше да бъде поставено под съмнение, ако с днешния съвет не бяха постигнати резултатите за Република Македония и Албания, ако не беше постигнато споразумението между Гърция и Република Македония. Това дава перспектива за НАТО и ЕС и прави Западните Балкани много по-успешни", допълни Борисов.

Той изтъкна подписването на днешната декларация между България и Гърция за завършването на проекта за интерконектора между двете страни като още един важен фактор в икономиката на региона.

България даде силен старт по дебата за бюджет 2020 и за укрепването на банковия и паричния съюз, заяви Борисов. "Всички сме в една лодка, надявам се, бързо и оперативно така да подготвим банковия съюз и еврозоната, че да може да се справим с новите предизвикателства", допълни премиерът.

Постиженията на българското председателство: винаги споделят мъдростта на ЕК

Постиженията на българското председателство: винаги споделят мъдростта на ЕК

Работихме заедно като братя, коментира още Жан-Клод Юнкер

Борисов отчете и успешната работа на страната ни за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната. "Имаме стабилен фискален резерв, валутен борд, 24% от БВП външен дълг, нисък дефицит. Изпълнили сме всички критерии. Ако сега измислят нови критерии, няма да честно", заяви Борисов.

Той отбеляза и усилията на България в сферата на социалната политика, дигиталната инфраструктура и др.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер поздравиха премиера Борисов за "изключително успешното" председателство на Съвета на ЕС.

Мисията изпълнена, отчете Лиляна Павлова

Мисията изпълнена, отчете Лиляна Павлова

Над 36 хиляди делегати са посетили България

Според тях страната ни е свършила забележителна работа по заложените приоритети, включително и по темата за европриобщаването и свързаността на страните от Западните Балкани.

Като "политически пробив за региона" определи Туск срещата на върха през май в София между лидерите на Европа и държавите от Западните Балкани. "Аз бях скептичен, но Бойко беше много енергичен и много убедителен и в крайна сметка се оказа прав. Според мен е съвсем ясно защо срещата в София беше толкова успешна. Достатъчно е да попитате приятелите ни в Скопие и Гърция, че в София, а и преди срещата, постигнахме много конкретен политически пробив за региона", заяви Доналд Туск.

Жан-Клод Юнкер също даде висока оценка за българския принос в резултатите по темите от дневния ред на Европа. "Ние работихме като братя. След срещата в София е факт, че българите промениха атмосферата на Западните Балкани, защото по време на лидерството на премиера Бойко Борисов европейската перспектива не остана само вероятност", посочи още Юнкер.

Европредседателството вдигна рейтинга на правителството

Европредседателството вдигна рейтинга на правителството

Над 70% от българите оценяват положително европредседателството ни

Българският премиер заяви, че всички евролидери са го поздравили за добре охраняваната външна граница с Турция и страната ни има нулев миграционен натиск.

"Въпреки големите противоречия за това как да пазим Европа, стигнахме до крехък консенсус в Европа", коментира той и изрази задоволство, че тезите, които България изложи на Европейския съвет, са приети.

"Темата сега е политическа, не миграционна. Вече има изградени системи, направи се много. Когато казваме за хот-спотовете, трябва да се намери решение как да работят", коментира още премиерът.

Той беше категоричен, че България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенгенското пространство с опазването на външната граница и справянето с миграционния поток.

анкета

Как оценявате европредседателството?

Виж резултати

Положително 27.3%

Отрицателно 6.8%

Много шум за нищо 63.2%

Без мнение 2.7%