Над 36 хиляди делегати са посетили България по време на шестте месеца на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това обяви ресорният министър Лиляна Павлова.

С думите "мисията изпълнена" министър Павлова открои ключовите постижения на председателството ни и представи напредъка и постиженията. Председателството работи динамично, ориентирано към постигане на резултати, прагматично и консенсусно. Министър Павлова не пропусна да благодари и на всички 1550 експерти и над 2000 души, ангажирани със сигурността. "Работихме динамично, активно, прогресивно - всеки искаше да постигне резултат", изтъкна Павлова.

Повечето българи се чувстват информирани за председателството

Повечето българи се чувстват информирани за председателството

Ако има бомба с цъкащ механизъм, това е въпросът - е ли сме равноправни европейски граждани или не, предупредиха от "Алфа Рисърч"

По отношение на първия приоритет - Бъдещето на Европа и младите хора, министър Павлова открои приемането на европейската рамка за чиракуване, договарянето на цялото законодателство за европейските избори, приемането на ключовите компетенции за учене през целия живот.

По отношение на българския фокус - даване на европейска перспектива за Западните Балкани, министър Павлова отчете, че процесът необратим.
Напредък се отчита и във връзка с договорените транспортни, дигитални, енергийни проекти. По отношение на енергийния съюз и темата с енергийната ефективност Павлова заяви, че сме постигнали успех не само в рамките на Съвета, но и на ниво Европейски парламент.

Работихме много по темата сигурност и миграция. По отношение на дигитална Европа и дигиталните умения, Павлова отбеляза, че дигиталната трансформация не може да бъде догонващ процес, а е топ приоритет за всички.

Пробив бе отчетен и по отношение на законодателството в социалната сфера, където се прие директивата за командироването на работници.

78 са приключените досиета в рамките на нашето председателство от 105 получени. Организирани са 284 събития, 12 неформални съвета.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира, че все повече държави се убеждават, че ако не вземем дългосрочно, общоевропейско решение по отношение на кризата с мигрантите или ще се блокираме дотолкова, че да се саморазпаднем, или ще разрушим като съюз.

Екатерина Захариева коментира, че 68,5 млн. са мигрантите в световен мащаб, което е най-високата миграционна вълна.

 

"Този съвет ще бъде ясен знак и рецепта как бихме могли да постигнем общо европейско решение за най-голямото предизвикателство - мигрантската криза", коментира Захариева.