60 на сто оценяват България като подготвена за председателството на Съвета на ЕС, а 14 на сто - като неподготвена. Това сочат резултатите от проучване на "Алфа рисърч", направено в периода 18-24 юни сред 1014 души , възложено от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Изследването беше представено от Боряна Димитрова по време на дискусия на тема: "Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - резултатите".

Боряна Димитрова припомни, че според данни от декември 2017 г. съотношението е било 47 процента към 21 на сто подготвена срещу неподготвена.

19 на сто оценяват много добре начина, по който България се е справила с председателството, 62 на сто - по-скоро добре. 12 на сто смятат, че се е справила по-скоро лошо, а само един процент - много лошо. Всеки десети, който е бил скептичен през декември, е променил оценката си в позитивна, изтъкна Боряна Димитрова.

Снимка 365136

Източник: Алфа Рисърч

Като сфери, в които страната ни е постигнала най-високи резултати в периода на председателството, българите посочват свързаността между балканските държави (35 процента), сигурност и защита на външните граници (18 на сто), премахване на двойния стандарт при храните - 17 процента, европейски фондове за България - 15 на сто, защита на българските превозвачи - 14 процента, бъдещето на Европа и младите хора - 14 на сто, същият процент е и за присъединяването към еврозоната, цифрова икономика - 10 на сто.

В оценката за постигнат напредък 55% изтъкват фокуса на българското председателство - европейската перспектива на Западните Балкани, 32 на сто - бъдещето на Европа и младите хора, 27 на сто - сигурност и стабилност в единна Европа, 19 на сто - цифровата икономика и умения на бъдещето. Димитрова уточни, че на този въпрос е имало възможност анкетираните да посочват повече от един отговор.

Снимка 365135

Източник: Алфа Рисърч

Трите най-важни ползи за страната ни от председателството българите посочват международен престиж и признание, известност и интерес от страна на европейски граждани, икономически ефект от ръста на посетители.

48 на сто заявяват, че са получили достатъчно информация за европредседателството през тези 6 месеца. Най-много информация хората са получили по темите за интеграцията на Западните Балкани (49 процента), приоритетите на председателството - 31 на сто, културните събития по време на председателството - 19 процента.

Димитрова отбеляза в експозето си, че всяка една страна може да има свой принос в решаването на общите европейски проблеми. И оттук може да се повиши съпричастността на гражданите в решаването на общоевропейски проблеми.

Мисията изпълнена, отчете Лиляна Павлова

Мисията изпълнена, отчете Лиляна Павлова

Над 36 хиляди делегати са посетили България

Боряна Димитрова посочи, че интеграцията на Западните Балкани концентира фокуса на българското обществено мнение. По думите й наличието на такъв силен фокус фрагментира останалите сфери, в които хората са получили информация. Димитрова посъветва темата със Западните Балкани да не бъде изоставяна. "България има този дълг да продължи тази тема", каза още тя.

"Нека не се главозамайваме - хората очакват още резултат - така щото да се почувстват повече европейски граждани. Ако има бомба с цъкащ механизъм, това е - е ли сме равноправни европейски граждани или не", предупреди социологът.