Премиерът Бойко Борисов откри заседанието на Министерски съвет с кризата с безводието в Перник.

Той поиска отчет от трима министри - на околната среда Нено Димов, на Министерство на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и на министъра на икономиката Емил Караниколов

Премиерът подари кредитния рейтинг на София на критиците си

Премиерът подари кредитния рейтинг на София на критиците си

Предоставят 16 млн. лв. за ремонт на 8 военни самолета

Нено Димов започна с вече установените нарушения след проверка на неговото министерство, а именно, че помпената станция на Перник е подавала вода за Радомир.

Министърът отбеляза, че се е изискало да се поставят по-бързо пломби, за да се отчита какво количество вода се подава на град Перник, а информацията от тях сочела, че притокът сега е по-голям от разхода, и особено от последните два дни, но това се дължало и на метеорологичните условия. Иначе на пречиствателната станция вече има лепенки, че се спира подаването на вода за промишлени цели - към Топлофикация и Стомана - Перник.

Отклонили вода и от Владайския канал за водния режим в Перник

Отклонили вода и от Владайския канал за водния режим в Перник

Продължава търсенето на варианти, призна министър Петя Аврамова

От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова каза, че в момента тенденцията е към изравняване на притока и отока, но и тя подчерта, че подпомагали и атмосферните условия. Тя посочи и краткосрочни и дългосрочни мерки, приети за кризата с безводието в Перник, от МРРБ - част от тях вече били изпълнени от ВиК-Перник.

Първите - водни количества да се насочат от Владайския канал с помощта на Софийска вода към язовир "Студена". А дългосрочните мерки предвиждали да се намерят допълнителни алтернативни източници. Едното от предложенията, които се изготвят от геолози и хидролози, е за допълнително сондиране, второто - за използване на водите на карстови пещери.

Днес в 15 часа ще се разглеждат на експертно ниво предложенията и ако експертите решат, че е удачно, ще има доклад и мерките ще бъдат да въведени.

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Нено Димов иска питейната вода да не се ползва за промишлени цели

Аврамова посочи и отпуснатите 2.8 млн.лв. за реконструкция на пречиствателната станция на Перник, за което вече има договор с МОСВ и ВиК за рехабилитация на водопроводи. "Неприятното е, че заради въведения режим се е увеличил броят на авариите заради силно амортизираната мрежа и се оказва, че този режим се отразява на системата", посочи Петя Аврамова.

Премиерът Борисов вмъкна, че тази мрежа "не е пипана 50-60 г." И да, министър Аврамова потвърди, че 2007 - 2013 г., когато е била програмата - такъв проект в Перник не е реализиран.

Освобождават областния управител на Перник заради кризата с водата

Освобождават областния управител на Перник заради кризата с водата

Борисов: Мисли се допълнително откъде може да има водоснабдяване

Министърът на икономиката Емил Караниколов допълни, че се изпълнява решението на Министерски съвет от миналата година за прехвърляне на язовири на държавата. Той отбеляза, че процесът се случва бавно, но въпреки това за 182 язовира е поискана техническа документация, документи за собственост, процедури за разрешение за строеж и вече са започнали ремонтите на 10 язовира. До края на годината това ще се случи с още между 2 и 5 язовира.

В този смисъл премиерът Бойко Борисов поиска да има много ясна стратегия за безводие: "Преди имахме проблеми с наводненията, сега с безводието - така че действайте наред с ремонтите...", каза той.

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

Обсъждат се няколко варианта, увери Ирена Соколова

Караниколов му отговори, че ще бъдат посочени всички язовири на страницата на министерството.

Борисов прекъсна министрите и обяви, че с точка 3 от дневния ред на Министерски съвет се прави рокада - областният управител на Перник Ирена Соколова се отстранява от поста, а нейното място се заема от Емил Костадинов, бивш районен кмет на ГЕРБ в столичния кв. "Изток". "Когато правим грешка, си я понасяме", заключи Борисов.

Емил Костадинов е завършил ВТУ "Тодор Каблешков" - София с магистърските специалности "Транспортен мениджмънт" и "Автоматизирано проектиране в машиностроенето", има придобита образователно-квалификационна степен "магистър" и по специалността "Национална сигурност и отбрана" от Военната академия "Георги Раковски" - София. Работил е в Областно пътно управление - Перник, а в периода ноември 2015 г. - октомври 2019 г. е бил кмет на кметство "Изток", община Перник.

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Нарушения констатира КЕВР във ВиК-Перник

Дружеството неправомерно е изпомпвало по-голям обем от язовир "Студена" за периода януари-октомври