Премиерът Бойко Борисов призова министрите от третия си кабинет да заложат в своите календари ежедневен контрол до къде е стигнала работата за електронно правителство. Това стана ясно от стенограмата на днешното заседание на Министерския съвет.

"Всеки да го сложи в календара си и ден по ден да следи докъде е придвижено. Имайте предвид, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като дойде септември, някой ще ни е забравил. Това е нещо много значимо и ако има някой против, да каже: "Против съм, считам, че това е харчене на ресурс, време и т. н.". Щом сме го приели, трябва да го докараме до край", категоричен беше Борисов.

Припомняме, преди седмица премиерът припомни, че електронното управление е най-практическата мярка в борбата с корупцията, с това, което мъчи хората. И не си мислете, че на някой ще се размине. Много ясно сме се разбрали! Така че, не пилейте времето", заявява Борисов, обръщайки се към министрите на 7 февруари т.г.

По време на обсъждане на тази точка вицепремиерът Томислав Дончев поиска от колегите си да има персонална отговорност - или самият министър, или администратор на висока позиция от съответното ведомство да следи за изпълнение на стратегията за електронно управление. "Практиката показва, че в масовия случай за отговорни лица за реорганизация на процесите или на електронизация на услугите са посочени нископоставени служители от общата администрация, които нямат абсолютно никакъв ефект", призна Дончев.

Премиерът веднага го прекъсна и заяви, че лично министрите отговарят. "Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво направим в този мандат да остане, това е електронното управление. Всички партии от коалицията го имат в програмите си", каза Борисов.

Дончев върви трудно към електронно управление с аналогови политици

Дончев върви трудно към електронно управление с аналогови политици

БСП: Електронно управление за ГЕРБ е СМС към премиера, а той към администрация

"Нито един процес не може да бъде доведен докрай без политически натиск, в най-добрия смисъл на думата. Няма опция административната реформа да се движи от самите администрации, те просто нямат интерес в тази посока", отговори Дончев.

Само за ограничен кръг ведомства може да се каже, че са създали необходимата организация за въвеждане на електронно управление, каза Дончев и изреди - Министерството на финансите, НАП, НОИ и Агенцията по вписванията.

Останалите ведомства не отговарят на необходимите изисквания, на места няма титуляри на ІТ отделите - Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката. "И то от половин година нямате титуляр", заяви вицепремиерът.

Атанас Темелков поема агенция "Електронно управление"

Атанас Темелков поема агенция "Електронно управление"

Досегашният шеф Росен Желязков поема КРС

В отговор премиерът препоръча на здравния министър да вземе мерки.

Финансовият министър Владислав Горанов препоръча да бъде създадено във фирмата "Информационно обслужване" едно звено за споделени услуги по отношение поне на централната администрация на изпълнителната власт.

Това мобилно звено в "Информационно обслужване" ще получава финансиране. То ще извършва одити на съответните ведомствени системи, и ще им осигурява обслужване, каза Горанов.

"Да ходи да побутне сървъра, както се казва, да ходи да конфигурира нещо, да направи нещо, да сложи системи и всичко. В смисъл, ако се прави на парче в 120 администрации, които имаме, трудно се постига да се намери персонал точно за това нещо.
На ниво администрации трябва да имаме едни специалисти, които да могат да поддържат техниката. Оттам нататък другите специалисти са скъпи и няма нужда да ги поддържаме толкова много на толкова много места, а то ги и няма. Бихме могли да мислим за едно такова звено за споделени услуги в "Информационно обслужване", което по заявка да обикаля администрациите и да работи", обясни Горанов.

Битка с „административната джунгла” започва агенция „Електронно управление“

Битка с „административната джунгла” започва агенция „Електронно управление“

357 закона, 476 правилника и над 2000 наредби пречат

Томислав Дончев даде пример, че са търсили доброволци за включване в пилотната фаза на проекта за споделени услуги. Целта на този проект е централизиране от счетоводно обслужване през ТРЗ услуги, през юридическа помощ до ІТ обслужване. "Единствената корекция, която трябва да направя е, че подобен подход изобщо не трябва да се базира на доброволното желание на една или на друга институция", допълни Дончев.

Външният министър и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева подкрепи идеята на Горанов. "Няма специалисти, които да дойдат за тези пари да работят. И да дойдат или са недостатъчно квалифицирани, или са с друга цел там, поне при мен. Всъщност, направихме си поръчка, плащаме си за информационни услуги, нещата започнаха да се раздвижват и то осезаемо", каза Захариева.

Премиерът Борисов изтъкна ползите от въвеждане на елемент от електронното управление. "Ето тези гривни - колко време не можем да въведем тези гривни за домашни арести? Държим полицейски коли пред къщите им и си ги охраняваме! Две години не може да мине обществената поръчка, Валери, две години! Сега е подписан договорът и имат шест месеца да ги правят, говорете с тях", каза Борисов.

По време на заседанието бе обсъдена и ТОЛ системата. Премиерът даде пример, че е предоставил на финансовия министър да следи непрекъснато АПИ и министерството на регионалното развитие, за да може ТОЛ системата и с ден по-рано да стане. "Ден по-рано е милион и половина събрани приходи! Както се казва, и една събота и неделя не трябва, Нанков, да се губи. Защото, ето до преди една-две години, ми викаха: "Не се яде асфалт", а сега Видин иска магистрала, и с право искат хората, и ние ще им направим, но трябва да завършим "Хемус", да дозавършим "Струма", паралелно с пътя Ботевград - Мездра ще я направим. Тръгнат ли тези основните...", не довърши речта си премиерът Борисов.

Той спомена и рисунката, която предостави на холандкия си колега Марк Рюте с нарисуваните от него трансевропейски коридори. Подобна рисунка дал и на германския канцлер Ангелав Меркел. "И която поискаха от Европейския съвет, лично Туск, за да си я запишат и те в програмата. Единият от тези коридори излиза на Видин, нали така? Там са Солун - Видин, Солун - Белград, София - Белград, София - Истанбул", каза Борисов.

По думите на Борисов трите най-големи банки в света - Световна банка, Европейска инвестиционна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие искат да вложат пари в три коридора. Те са до Истанбул, до Солун и Белград-София.