Приемат ни в чакалнята на Еврозоната. Вижте как звучи, започна премиерът Бойко Борисов брифинга си в МС. Страната ни е одобрена от финансовите министри на страните членки на Еврозоната.

Не на мутрите и не на мафията, каза той. Премиерът благодари на Кристин Лагард, на Урсула фон дер Лайен, Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Благодарности получиха Шарл Мишел, Доналд Туск. Меркел и Макрон на вечеря по време на нашето европредседателство го питали кое му е приоритет. Борисов бил категоричен: "Еврозоната", спомни си още премиерът.

Той призна обаче, че в същото време не се радва, а му е криво, тъй като на тази дата и в този момент е "трябвало с нашия президент да сме заедно". Именно с Румен Радев искал да сподели, че сме при белите държави, а цял ден се водели спорове кой кого повече мрази.

Припомняме, когато започна брифинга на Борисов под прозорците на Министерски съвет и отсреща - под прозорците на президентството се провеждаха два протеста едновременно

Вместо протест хората навън трябвало да се прегръщат, да играят хоро, ръченица... с маски, както поясни Бойко Борисов. Боли ме от това, изтъкна той за войната между властите. Защо, попита премиерът и предупреди, че предстоят много тежки времена. А аршинът за всички е еднакъв, убеден е Борисов и настоя за единение. Ще дръпнем напред, ако сами не си правим мръсотиите, според него. 

"Ще има избори, народът ще ни подреди пак. Бил съм и опозиция, бил съм и управляващ", подчерта Борисов и допълни, че предстоят обаче такива времена, в които май е по-добре да си опозиция. 

Истински вярвам, че съединението прави силата, заяви още Борисов. Затова искал на един стол днес да са с президента. Не се радвам истински, защото не сме заедно, заяви министър-председателят и посочи, че подава ръка на президента - "истински ще съм щастлив да си подадем ръка и да тръгнем всички заедно". 

Искам да видя яка държава, сподели Борисов. Той отчете, че и на президентът не му е лесно. Днес героят е Радев, но Димитър Радев, гуверньорът на БНБ, подчерта премиерът.

Подавам ръка на президента, изтъкна той и поиска българите да се прегърнат. Да се вразумим, аз съм готов, заяви още Бойко Борисов.

Имаше два или три критични момента в целия този процес, заяви и шефът на БНБ Димитър Радев. Той благодари за политическите решения, взети от премиера, и посочи, че той е бил на висотата на историческите отговорности.

Финансовият министър Владислав Горанов също изрази поздравления за приемането ни в чакалнята на Еврозоната, макар и да подчерта, че това не трябва да става с излишен исторически патос. Вярваме, че сме на правилна посока, отчете той и подчерта, че присъединяването към Еврозоната има не само икономически и финансови измерения, а е и цивилизационен избор.

Свързване кръвоносната система на нашата икономика към една от най-силните валути. Това обаче изисква от нас реформи. Финансист номер едно очаква финансово развитие за страната ни.

ЕК приветства България и Хърватия за ERM II

ЕК приветства България и Хърватия за ERM II

С това решение се признават важните икономически реформи, предприети от двете държави