"Институциите, това съм аз. Демокрацията, това съм аз. Не ми трябват вече посредническите услуги нито на моята парламентарна група, нито на опозицията. Аз мога през конференции да общувам директно. Това е преводът на поведение в политиката на премиера Бойко Борисов". По този начин политологът Георги Киряков описа пред БНР политическата стратегия на премиера БойкоБорисов по повод проваленото извънредно заседание на Народното събрание, на което той трябваше да отговаря на въпросите на депутатите.

По думи на Киряков това поведение на министър-председателя е "ориентализирана форма на пряка демокрация".

Той обясни, че извънредното положение е тласнало Борисов да завърши нещо, което той отдавна е практикувал, макар да не е показвал пряко. Премиерът сега бил решил, че е моментът да завърши визията си за това как трябва да се управлява, според неговите представи, демократично страната. "Това е някаква негова представа за функциониране на демократичните институции и правовата държава. Защото той казва и "Върховенството на закона, това съм аз", посочи политологът.

ГЕРБ бойкотира заседанието на парламента

ГЕРБ бойкотира заседанието на парламента

Менда Стоянова не знае какво ново ще каже Борисов след брифинга си

По негови думи Борисов дава да се разбере, че разпределянето на парите минава през него, въпреки че става въпрос за това са пари на данъкоплатците. Той смята, че щом има пряка връзка с данъкоплатците през социалните мрежи или през брифингите, това е легитимен начин да взема информирано за гражданите решение, заяви Киряков.

Относно настояването на БСП премиерът да се яви на парламентарен контрол, политологът заяви, че социалистите не могат да избягат от отдавна сложената им дамга, че се опитван чрез такъв тип действия да извличат партийни електорални дивиденти. Той бе категоричен, че такъв тип поведение на левицата е много лесно оборимо.

Киряков изтъкна, че същевременно заради кризата доверието в премиера и в управляващата партия се е повишило.

Припомняме, вчера Корнелия Нинова заяви на брифинг в Народното събрание, че властта и приближените се хранят от кризата. Левите критикуват правителството че няма план за действие още в началото на кризата, а по средата на кризата работят на принципа проба - грешка. Това според тях била поредната стъпка на едноличната власт, вървяща към диктатура. БСП свикаха извънредно заседание на парламента, което обаче депутатите от ГЕРБ бойкотираха и не се регистрариха. Левите обаче внесоха веднага отново подписи за нова заседание, на което да бъде изслушан премиерът Борисов.

БСП си спечелили няколко минути слава

БСП си спечелили няколко минути слава

Според Горанов не е нужно да се събира парламента за една пресконференция