Коалицията ГЕРБ-СДС ще оттегли предложенията си за промени в Изборния кодекс за премахване на обществения съвет към ЦИК и отпаването на район "Чужбина".

ПП си търси повод да излязат от парламента и да отидат на избори, защото апокалипсисът след тях е непоправим. Кирил и Асен го знаят това, знаят го и ДБ, но са предприели тактиката на мълчанието. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг с цялата парламентарна група в централата на партията.

ГЕРБ няма да се откажат от хартиената бюлетина и от машинното гласуване. Да въведем същите машини като в САЩ, Великобритания, а не със специалистите на Мадуро. Нямаме доверие на машините на Мадуро, категоричен бе Борисов. Той подкрепя машинното гласуване с две ръце, но машинно гласуване като в САЩ, а не машините на Мадуро.

Христо Иванов: С ритник премахнаха район "Чужбина" от Изборния кодекс

Христо Иванов: С ритник премахнаха район "Чужбина" от Изборния кодекс

ДБ зоват БСП да изтеглят законопроекта си за промени в Изборния кодекс

Той предложи на лидерите на партиите да се видят в Народното събрание през уикенда и да се отвори тема не само за Изборния кодекс. Без парламент от кой бюджет ще се извадят пари, запита Борисов и добави, че невлизането в зала е най-безотговорното. Хубавото е, че парламентът във ваше лице реши основните теми по двата съюза - въоръжение, еврозоната, Шенген. Благодарение на Рашков и ПП разградиха границата от нулева миграция при ГЕРБ, разкритикува Борисов и за нелегалната миграция.

Той настоя от депутатите си да върнат здравия разум, за да може парламентът да работи.

ГЕРБ атакува ПП за "детинска наивност" за машинния вот

ГЕРБ атакува ПП за "детинска наивност" за машинния вот

ПП предлага гласовете от машинния и хартиения вот да не се обединяват в общ протокол

Борисов е имал много дълъг разговор с парламентарната група на ГЕРБ. Той се чудел, когато на Правната комисия приели предложенията на промяната на Кирил Петков за техния закон за КПКОНПИ.

Атентат срещу демокрацията е да се нарече ангажимент, поет от избирателите за сметка на гласуване с машини и с хартия не може да е атентат на демокрацията, коментира Борисов.

Той припомни, че през 2021 г. на Разпети петък били приети промените в Изборния кодекс и тогава имало атентат срещу ГЕРБ.

До влизането в Изборния кодекс в пленарна зала и докато ГЕРБ не се разберат с останалите партии, също няма да влязат в залата на Народното събрание. Ако няма разговори, за какво парламентът да работи.

И ние ще стоим в корирода на парламента и цял ден ще даваме интервюта, коментира Бойко Борисов. 

Петков: Връщането на хартията е погром над демокрацията

Петков: Връщането на хартията е погром над демокрацията

Огромна червена линия между депутатите и гражданите

"Ако има здрав разум, после ние протести, после "Възраждане" протести и накрая всичко се срива. Трудно е да намериш волята да се оттеглят предложения в Изборния кодекс. Хайде да говорим сега за сигурността на кода и флашките, как лъжете с тях и защо са ви толкова важни: че мамите - мамите, че сте дали на частник да ви провежда изборите, не съм съгласен", възмути се Борисов.

Имаме прекрасни депутати, шефове на групи и ако има воля и желание, лесно става, каза Борисов в отговор на въпрос дали е готов да говори с лидерите на другите партии.

Как да не промотираш атентат срещу демокрацията - това значи страшен упадък на демокрацията, посочи Борисов. Поръчайте четци от Америка и тогава минаваме на 100% машинно гласуване. Иначе нямало шанс да се състави правителство, изтъкна той.

ПП и ДБ са в изолация, не могат с ДПС, с БСП, с ГЕРБ и с "Възраждане". Ще имаме ли правителство с третия мандат, недоумява Борисов. Ако няма нагласа за правителство, а ще си играем на влизане и излизане на кворум и без кворум, единственото работещо нещо, което ще приключи, е парламентът. Тогава трябва да се заяви пред президента да насрочва избори и да ходим пак, категоричен бе Борисов. "С 67 депутати не можем да се държим само ние отговорно, а те да се държат като децата на Хелоуин", отсече лидерът на ГЕРБ.

Да гласуваме ли с боб, царевица, с димни сигнали и дори с гълъби мъдрят депутатите

Да гласуваме ли с боб, царевица, с димни сигнали и дори с гълъби мъдрят депутатите

За ГЕРБ няма значение дали се гласува с машини, или с хартия

Според него целта на ДБ и ПП е да се скрият от поразиите, които нанесли.

Борисов е доволен, че ГЕРБ са победили ПП с флашки, с машини, с техните вътрешните министри и правила. "Ние сме последните, които се плашим от машини, защото ние ги въведохме, но срокът беше толкова малък, че имаше само от машините на Мадуро", изтъкна той.

Къде е проблемът, къде е революцията, която искате. Като няма парламент, срещу кого протестираме, запита Борисов, като подкани ДБ и ПП да протестират пред "пустия парламент". Това не е добре за партиите и Радев е прав, като не се разбираме да минем на президентска република, каза Борисов.

Той още веднъж призова депутатите си да направят усилия да върнат здравия разум и да се свърши още малко работа за хората. "Едно време в казармата се поздравявахме със "здрасти, модел", нашият модел е този - отговорност и просперитет, но сега такъв модел няма", спомни си Борисов.

Обичам шума на хартията. Това заяви на свой ред председателят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов.

По думите му основният проблем е, че се говори за хартиени бюлетини и машини за гласуване. Демокрацията е свещено право всеки да гласува както поиска, иначе всичко друго е ограничение на демокрацията, заяви той.

анкета

Връщането на хартиената бюлетина ще…:

Виж резултати

Увеличи активността 19.9%

Осигури честни избори 10.0%

Ще се носят чували 7.4%

Гарантира купен и преправен вот 51.2%

Ако изборите решаваха, щяха да ги забранят 11.5%