По-голям демократ от мен няма и полагам огромни усилия да запазя целостта на България и спокойствието на хората. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел в отговор на журналистически въпрос дали ще нареди проверка за случаите с екстрадирани турски граждани от наша територия.

Тихомълком предадохме на Турция 7 предполагаеми гюленисти
Обновена

Тихомълком предадохме на Турция 7 предполагаеми гюленисти

Разбираме за това от турските медии

На въпрос: "Близки на екстрадираните турски граждани твърдят, че те са поискали политическо убежище в България, което противоречи (на информацията, че не са искали - б.р.), ще наредите ли проверка?", Борисов заяви, че в службите ни знаят кой какъв е.

Върнали сме на Турция „гюленистите“, защото не са поискали закрила у нас

Върнали сме на Турция „гюленистите“, защото не са поискали закрила у нас

Ако са поискали закрила, нямало право да ги предаваме

"Нека се доверяваме на службите, има достатъчно специалисти - и политическо ръководство, и експерти, които много добре знаят кой какъв е. Ако бях главен секретар, щях да ви отговоря сигурно. Аз не съм информиран за това, което се е случило в момента. Постфактум се поинтересувах, каза Борисов.

"Знам, че хора, които се крият в камиони и напускат границата, ние ежедневно правим всичко възможно и вие десетки пъти сте ме чували да казвам, че с Турция, въпреки че нямаме споразумение за реадмисия, правим всичко възможно т.нар. предотвратяване да влизат. Дори да са малко в България - да си ги вземат обратно, защото бежанските ни лагери са препълнени. Там, където решим дори палатки да направим, веднага излиза протест. На кой да угодим?", запита риторично премиерът.

Парламентарните спецкомисии викат Бъчварова "на разпит" за "гюленистите"

Парламентарните спецкомисии викат Бъчварова "на разпит" за "гюленистите"

Както и представители на ДАНС и разузнавателните служби

"Или да кажем - добре дошли и вие, елате при нас и да ги разселим в България. Да престанат да се правят разни внушения от хора, които не разбират тая работа от хора, които не разбират какво е да имаш на границите си на Черно море от едната страна Крим, от другата - Анкара", каза премиерът и обясни, че полага усилия да запази целостта на България.

Той продължи: "За тяхна информация - в Гърция са вече над 60-70 хиляди мигрантите. Ако толкова влезнат в България - в камиони, скрити във влакове, - ще ме питате друго: "Защо не сме положили усилия ди ги връщаме обратно", заяви премиерът.

Тайно сме върнали двама - ключови фигури от турското правителство

Тайно сме върнали двама - ключови фигури от турското правителство

Предаването на Турция на лицата е било пред журналисти от Одрин

На журналистическата реплика, че тук става въпрос за политически бегълци, а не за мигранти, Борисов предпочете да отговори на друг въпрос.