Върнали сме на Турция двама, поддържали акаунта на интернет феномена под името Фуат Авни в "Туитър", където са направени доста разкрития за управляващите в Турция. Мъжете са избягали в България след проваления опит за военен преврат в Турция. Тихомълком са били предадени обратно на турските власти, отново тихомълком, предаде БГНЕС.

Тихомълком предадохме на Турция 7 предполагаеми гюленисти
Обновена

Тихомълком предадохме на Турция 7 предполагаеми гюленисти

Разбираме за това от турските медии

Разкритието е направено от бившия министър на вътрешните работи Ефкан Ала при разпита му пред парламентарната комисия за разследването на преврата. И той е паднал жертва на реконструкцията на кабинета след метежа от 15 юли т.г.

"Туитър" феноменът под името Фуат Авни не е един човек, част от групата е зад решетките, другите ще бъдат заловени. Тази група се е занимавала с проучване на правителствени документи, събирала е и огласявала данни, отваряла е досиета, подслушвала е хора от правителството, уверява бившият министър в Турция.

После е започнала подслушвания на хора от партиите извън управляващата ПСР. Така се е превърнала в огромна организация. Средно годишно подслушваните от нея са между 250 хиляди и половин милион души. Ако един от тях говори с 10 човека, смятайте за какво мащабно подслушване става дума" , казва Ала пред разследващата комисия.

Тихомълком властите ни предали на Турция двама, заподозрени за тероризъм

Тихомълком властите ни предали на Турция двама, заподозрени за тероризъм

От кратките съобщения в турските медии

Скандалните разкрития на групата "Фуат Авни" в социалната мрежа започват от аферата 17-25 декември 2014 г., когато в грандиозни корупционни схеми са изобличени 90% от управляващите. В рамките на 2-3 месеца са сменени десетки директори на службите за сигурност, но е нужно време за това в националното разузнаване.

Според бившия министър Ала 99% от служителите в разузнаването са сменени, 35 хиляди са преназначени на други места, 5-6 хиляди са уволнени, но много от тях в съюз с магистратите са върнати на постовете си.

Голяма част от разузнавачите са пенсионирани и близо 40 000 души се простиха с работата си в сектора, пише в."Джумхуриет".

Върнали сме на Турция „гюленистите“, защото не са поискали закрила у нас

Върнали сме на Турция „гюленистите“, защото не са поискали закрила у нас

Ако са поискали закрила, нямало право да ги предаваме

Според бившия вътрешен министър Ефкан Ала със сигурност има и други, свързани с мистериозния акаунт в "Туитър", които обикалят Европа, но още не са разкрити. Пишещите под това име са хора от управляващата Партия на справедливостта и развитието, имат над 3 млн. последователи в социалната мрежа, след като се регистрираха на 18 февруари 2014 г. в нея.

Името Фуат Авни стана широко популярно, след като огласи данни от грандиозната афера за корупция и подкупи в космически размери от декември 2014 г., за редица нередности в изборите и тайните операции на кабинета.

Турски медии: Борисов готов да даде главите на всички гюленисти в България

Турски медии: Борисов готов да даде главите на всички гюленисти в България

В турските медии, предимно проправителствени

На 20 юли, 5 дни след опита за военен преврат, бе арестуван Акиф Мустафа Кочийт, нарочен за главатар на групировката. Той бе директор на финансовото разузнаване в правителството, разследването продължава.

 

Сред екстрадираните са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в. "Заман", преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур, и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин.

Предаването на издирваните в Турция лица става пред камерите на журналистите в Одрин, твърдят от агенцията.