Българските власти предадоха на Турция двама мъже, заподозрени в участие в терористична групировка в съседката ни, съобщават БНТ и БГНЕС.

Те са заловени на територията ни и са предадени на турските власти през границата при Капитан Андреево – Капъкуле.

Скандал заради експулсирането на Бююк в Турция
Обновена

Скандал заради експулсирането на Бююк в Турция

Закона забранява изпращането в държава, застрашаваща живота на задържания

От кратките съобщения в турските медии не става ясно кога точно са избягали от крайграничния град Къркларели /Лозенград/, кога и къде у нас са открити, и по каква процедура са предадени от българските власти.

Снимка 248903

Източник: БГНЕС

Вестник „Йени шафак“ излезе днес със заглавие „Опаковаха ги в България“ и посочва, че Р.И. и С.К. са членове на крилото на считаната за терористична организация ПКК – КСК /Koma Ciwaken Kürdistan – Съюз на кюрдските общности с лидер Мурат Карайълан, в когото заточеният на остров Имралъ Абдуллах Йоджалан вижда премиера на държавата Кюрдистан, б.а./.

Двамата са преминали незаконно през българо-турската граница, но не става ясно къде са се укрили в България. Екипите на жандармерията и полицията в Къркларели са провели съвместна операция по издирването им, а българските власти са ги предали обратно вчера.

Казусът Бююк разтърси МВР, започва вътрешна проверка

Казусът Бююк разтърси МВР, започва вътрешна проверка

Проверките са възложени на Дирекция „Инспекторат“

Според „Haberler.com“ това е станало вчера към обед. В информацията от три изречения става ясно, че терористите са преминали медицински преглед в държавната болница в Къркларели /Лозенград/, след което са отведени за разпити в дирекцията на полицията.

Предаването на Бююк на Турция – позор за България, констатира Валери Симеонов

Предаването на Бююк на Турция – позор за България, констатира Валери Симеонов

Действията на властите ни били прибързани

Одринският сайт „Edirne aktuel.com“ информира, че „у комшиите са заловени кюрдски сепаратисти“, като се позовава на кратката сводка от Анадолската агенция.

По същия начин, без подробности, турските медии съобщиха за предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк, който бе поискал политическо убежище у нас, но тихомълком българските власти го доставиха на дежурния граничен офицер на Капъкуле.

Експулсираният Бююк нямал основание да получи убежище у нас, обясни вицето Попова

Експулсираният Бююк нямал основание да получи убежище у нас, обясни вицето Попова

След няколко месеца проучвания такива данни не са събрани

Припомняме, случаят с Бююк доведе до остри критики по адрес на българското правителство, което според мнозина не се е съобразило със съда.