Не бяха събрани данни, които да установят, че турският гражданин Абдуллах Бююк има основания по закон да получи убежище у нас. Това обясни пред журналисти във Варна вицепрезидентът Маргарита Попова, цитирана от БТА.

Припомняме, че експулсирането на смятания за финансист на „Терористичната организация на фетхуллахистите” (ФЕТО) бизнесмен Абдуллах Бююк предизвика скандал. Основните критики са насочени към МВР.

Предадохме на Турция избягалия у нас човек на Гюлен

Предадохме на Турция избягалия у нас човек на Гюлен

Предаването станало на "Капъкуле"

Попова обясни още, че убежището е една от формите на закрила. Комисия е извършвала проучвания няколко месеца. В молбата се претендирало за политически преследвания, затова, че може да е неудобен в собствената си родина. Маргарита Попова подчерта, че с политически мотиви се иска по-скоро друг тип закрила.

По мнението й обстановката е много сложна, тежка и трудна за преценка. Маргарита Попова смята, че на нашата държава и общество обстановката може би е най-трудна, защото става дума за междусъседски отношения. Ставало дума за ситуация, при която трябва да се познават детайлите, обмяна и разчитане на много информация, добра оценка и преценка. Затова Попова предупреди, че трябва да сме много внимателни.

Тя предполага, че страната ни ще бъде засипана от подобни искания. Затова не оставало нищо друго освен да се гледа законът – когато някои потърси вид закрила, нещата да се оглеждат внимателно и спокойно.

Маргарита Попова отправи призив да се внимава в оценките към българските институции, защото заради регионални и глобални проблеми всички са подложени на най-високото напрежение.

Вицепрезидентката откри петото издание на Международния фестивал „Магията на куклите" в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия". Тя определи форума като среща на бъдещето, в която ще участват повече от 200 българчета, русначета и германчета.