Нелепа и национално безотговорна е тезата, че стратегическата ни евроатлантическа ориентация предполага отказ от големите енергийни проекти. Това коментира пред БНР бившият държавен глава Георги Първанов. 

"И едното, и другото е възможно. Казвал съм го и в Москва, и във Вашингтон - България печели от руските енергийни проекти, които са български по своето изпълнение и характер, и от присъствието на американски военни части в България. И в двете столици тази стратегическа ориентация се приемаше добронамерено и с разбиране. След това може би дойдоха комплексите и започнахме да се доказваме евроатлантически, като късат с тези енергийни проекти, които са, за мен, най-доброто като инвестиция, намерение, можеха да бъдат и като реализация - в годините на българския преход", изтъкна Първанов.

"Що се отнася до вината - тя е много тежка, но още от времето на тройната коалиция се получи едно тежко забавяне, а това беше времето, в което тези проекти трябваше да бъдат направени необратими", посочи той.

Относно т. нар. хеттрик на премиера Бойко Борисов при скорошното му посещение в Москва Първанов отбеляза: "Няма хеттрик, разбира се. Добрата новина е, че с тази визита се върнахме в мача. Ясно е, че газов хъб, разпределителен център в обозримо бъдеще в България не може да има. Защото просто няма откъде да се вземе този газ."

Турски поток завива към България
Обновена

Турски поток завива към България

Обявиха Борисов и Путин

Според него това, което може да се случи в България, е едни 15 млрд. куб. м да бъдат транзитирани, "да печелим от такси, защото този газ вече е обещан, да не кажа, че изтъргуван от руската страна - на Сърбия на Вучич, на Унгария на Орбан и за нас просто трябва да остане - надявам се да бъде договорено количество, което ние да потребяваме за нашата израстваща икономика".

По думите му, "нашият късмет е, че имаме стратегически разположение, а не защото сме много ценни".

"По друг начин стои Сърбия. Вучич беше на парада на победата и тези неща се ценят в Москва. А ние искаме от днес за утре, от днес за днес да получим някаква революционна промяна в отношението към България... Не може след 8-9 години отсъствие на контакти, след тежки реплики, след атаки от най-високо равнище от българската страна, след това, което се нагнети като напрежение, не можем да очакваме, че ще се случи нещо революционно ново. Но прагматичното е част от "Турски поток" да мине през България", изтъкна Георги Първанов.

"Не е добре нашите двама първи мъже - и двамата генерали, да се надскачат, когато става дума за външна политика, особено когато става дума за отношенията с Русия. Има място и за двамата и елементарна координация трябва да се получи. Сега тя не е факт. Има толкова широко поле за взаимодействие с руската страна, че тази конкуренция и ревност за мен е необяснима", смята бившият държавен глава.

БСП предлага да падне мораториума за строеж на АЕЦ "Белене"

БСП предлага да падне мораториума за строеж на АЕЦ "Белене"

Левицата е категорична, че АЕЦ "Белене" е важна за икономиката на страната

Запитан не е ли странно, че БСП внася предложението за отмяна на мораториума за АЕЦ "Белене", Първанов беше категоричен, че мораториумът трябва да падне незабавно с консенсус на политическите сили.

"Аз си мисля дали междувременно пак няма да се обади някой голям брат, някой приятел отвън, който да наложи забрана за развитието на проектите. Независимо от затоплените отношения отвъд океана с Изтока, има едни трайни интереси, които не са в наша полза. Руското икономическо и енергийно присъствие не е желано за мнозина на Запад тук в региона. Но за нас то е жизнено необходимо - така както е за Унгария, така, както е за Турция, за целия регион, така че ние трябва да си отстоим интереса. Така, както го прави Германия със "Северен поток". Значи там може, а тук, за нас, важат само забраните", подчерта Първанов.