На въпрос дали ще послуша съветите на ЕК да се откажем да вдигаме осигуровките и да не вдигаме възрастта за пенсиониране премиерът сподели, че днес много внимателно е обмислил този въпрос.

В България има най-ниските осигуровки- 16% за едните, след 59-та - 11% (Хората, родени след 59-та година нямат допълнително пенсионно осигуряване - бел. ред.). Осигуровките в ЕС са 29-30% и нагоре", посочи Бойко Борисов.

По думите му, протестите в Европа са: „Защото в тези държави искат да направят пенсионната възраст, колкото е в момента в България".
"Нищо не ме накарана най-бедната държава в ЕС, на най-болните хора в ЕС - по тяхна статистика, да им увелича пенсионната възраст", категоричен е премиерът. Той допълни, че именно за това в момента се водят преговори със синдикатите.

Вчера след извънредното заседание на Българския лекарски съюз, на което присъства, премиерът обяви, че пенсионната вноска се вдига с 3%. Представители на бизнеса реагираха остро на новината и напусната заседанието на НСТС.
Още...

„Те искат от 2014 г., а ние искаме от 2012 г., но това е въпрос на преговори и един сериозен дебат в обществото", посочи още премиерът.

„В Германия това е обявено, че ще става от 2016 г., във Франция - от 2020 г., а ние сме го направили сега и говорим за 2012 г.", допълни министър-председателят. „Молбата ми е да се видят европейските държави на какъв хал са", заяви още Бойко Борисов.

"С няколко години занапред се определят тези срокове, защото рискът е, ако го обявя днес и проявя ината, който искат да чуят от мен, хиляди хора да тръгнат веднага да се пенсионират", посочи Борисов. „Аз нямам буфер в бюджета, с който да го направя", призна премиерът.

"Тогава същата тази Европейска комисия пък ще ми каже - „недей вдига дефицита, ама ги намери от някъде".
"Затова ние си знаем работата и аз работя с диалог с всички", заяви категорично премиерът.

Той не пропусна да упрекне медиите по повод коментари за споразумението със синдикатите за увеличаване на пенсионната вноска - „не беше правилно това да казвате, че ние сме се съгласили с исканията на синдикатите вчера".
Той подчерта, че синдикатите са се съгласили с правителството, че трябва да се вдигнат пенсионните осигуровки.

„България е единствената държава, която не вдигна важните основни данъци- плосък, ДДС - 20%, което само ние не вдигнахме", категоричен е Борисов.

По думите му от тук нататък трябва да се гарантират здравеопазване, социална сфера и сигурност. „Това е начинът", категоричен бе премиерът.