"Що се касае за икономиката и финансите, ние сме от най-дисциплинираните в ЕС. Спазваме стриктно правилата. България се отнася много ангажирано към своите."

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството.

По повод Шенген Борисов беше категоричен, че "ние вече сме вътре", защото пазим най-добре точно шенгенските граници. Всъщност според премиера ние имаме проблем с шенгенските граници и споразумението трябва да се преработи из основи.

Горанов: Увеличаваме минималните доходи

Горанов: Увеличаваме минималните доходи

Около 40 000 души са се върнали в страната

"На българските граници мигрантската вълна е нула", похвали се Борисов, като отдаде това на добре свършената работа от България. Той изрази убеденост това да се види и от холандския премиер Рюте.

Относно Западните Балкани премиерът заяви, че не обича да ги дели на Западни и други.

"Ние сме така свързани, че всяка една от държавите може да генерира такова напрежение, че да срине останалите", заяви Борисов и даде за пример как войната в Косово е върнала с 20 г. назад Балканите.

Борисов: Винаги съм бил за свободата на словото

Борисов: Винаги съм бил за свободата на словото

Битката между олигарсите нека си се води, това го има в цял свят, коментира премиерът

Борисов посочи България и Македония за пример, че и на Балканите макар и да има противоречие в историята, се върви напред.

Усилия се полагат и другите държави да постигнат такива резултати, уточни Борисов.

"Основната ос, която трябва да направим, е София - Скопие - Тирана", заяви премиерът и добави, че това е жизнено важен коридор.

"Най-сетне се надявам румънският модел да проработи, да има правителство, защото досега седем пъти правим срещи с румънските колеги и два месеца след това те са в ареста.
А толкова искам третият мост да стане факт. Сега пак трябва да правим съвещания. Страшно добре работи този модел. Не случайно го казвам. Казвам го, защото третият мост с Румъния е изключително важен.", категоричен беше Борисов.

По думите на премиера геостратегическите играчи не само са се вгледали в Балканите, но вече са тук. Те са готови да инвестират, а който има инвестиции, има влияние.

Влиянието на Турция по линия на мюсюлманската общност е голямо, на Русия по линия на православието също. Саудитска Арабия също има влияние, Китай също, делейки Европа на 16+1, заяви още Борисов.

Юнкер: Холандия да каже защо блокира Шенген
Обновена

Юнкер: Холандия да каже защо блокира Шенген

Българите не са корумпирани, смята председателят на ЕК

Той обърна внимание и на геостратегическото място на България по отношение и на газовите връзки и заяви, че от нас зависи дали ще сме само клиент или основен играч. По думите му не е редно България да е само клиент и той няма да го допусне. Борисов припомни, че различни мнения са се чували, но действителността опровергава тезите, че Украйна няма да бъде заобиколена. Подобни приказки чува и срещу идеята за газов хъб.

Премиерът прогнозира, че на 1 януари 2019 година "ще осъмнем с "Турски поток", защото вече 450 км са готови.

Трябва добре да си направим сметката, запазвайки лоялността си към ЕС и НАТО и да отстоим нашия интерес.

Да загубим транзита в полза на Турция, Гърция и Италия, не мисля, че е нещо, което български политик би одобрил.

Тази година на формата 16+1 в България трябва да се борим и да има равноправие от Европа към Китай, а не само от Китай към Европа.

Икономическият растеж решава проблема с работната ръка, убеден шефът на БНБ

Икономическият растеж решава проблема с работната ръка, убеден шефът на БНБ

Димитър Радев: Няма различия между ЕЦБ и политиката на БНБ

"Ние правим винаги правилните и верни неща", категоричен беше Борисов.

Той припомни, че преди време, когато е правено проучване какво излиза, когато в световната интернет търсачка се напише "България", се е появявало стрелбата по папата (покойният папа Йоан-Павел Втори - б.р.). Някъде обаче не се отбелязвали, че папата е простил.

"Абсолютно нула справедливост, но факт. Много по-дълго трябва да се доказваме, за да ни повярват", каза Борисов.

ЮНЕСКО да признае, че "Пирин" е в опасност, искат от WWF

ЮНЕСКО да признае, че "Пирин" е в опасност, искат от WWF

Предлагат план за устойчиво развитие, но не само на Банско

За протестите срещу втори лифт в Банско Борисов заяви:

"Против съм конфликта между зелените и една част от правителството, който възникна. Аз съм им дал гаранции, че една керемида няма да има. Ако има - излизаме на протест и ние."

"Вот на недоверие можеше да се направи по всяко време. Не когато част от министри са в Брюксел и председателстват. Не могат да пратят заместници. Взимат се решения и теми, които трябва да ги консултират с мен. Него ден трябваше да го направят. Добре, направиха го и какво -д а отида да се обиждаме там? Дебатът какъв беше - жена му, леля му, чичо му. Несериозна работа. Не отидох заради уважението към Парламента, защото и аз все пак съм човек и като ме нападнат по такъв начин ще забравя, че председателстваме Съвета. И мога да отговоря на каруцарския им език. Но, просто пожелах тези няколко месеца да сме по-стабилни и нормални.", заяви премиерът.