Представители на Световния фонд на дивата природа WWF призоваха да се спазва българското и европейското законодателство за природен парк "Пирин".
От организацията се обръщат към членовете на ЮНЕСКО да включи Пирин сред местата от световното природно наследство с опасност.
Това стана на пресконференция в БТА, където бе представен Доклад от независимата международна консултантска компания Dalberg, според който в национален парк "Пирин" може да има поминък за местното население без да се наврежда на природата.

Ако не бъдат изпълнени препоръките в Доклада, представителите на Световния фонд на дивата природа може да се обърнат към световните организации по ски, за да изключат ски курорта Банско да е домакин на международни състезания. Това може да стане, ако има ново строителство в парк "Пирин".

Екоорганизации искат БНБ да посочи реалния собственик на концесионера в Пирин

Екоорганизации искат БНБ да посочи реалния собственик на концесионера в Пирин

Над 20 града в България и Европа се включват в протестите в защита на Пирин в четвъртък

WWF се обръща към концесионера да не предприемат дейности, които могат да застрашат развитието на парка.

От Световния фонд на дивата природа призоваха да се забрани разширяване на ски инфраструктурата, да се отхвърли плана за управление, приет на последното заседание на Министерски съвет за 2017 г. От българската секция на Световния фонд призоваха да се спазва директивата с местообитанията и да не се допуска финансиране на дейности, които вредят на парка.

От WWF са обжалвали решението на Министерския съвет, с което бяха одобрени промените. Има нарушение на две европейски директиви - за местообитанията и екологичните системи, поясниха еколозите.

Пирин - без хотели, без ресторанти, само спортни съоръжения в 2.6% от планината

Пирин - без хотели, без ресторанти, само спортни съоръжения в 2.6% от планината

Това уверява министърът на околната среда и водите Нено Димов

Докладът на независимата международна консултантска агенция разглежда и това, което се е случило с Пирин до момента, включително и загубата на статута на ски зона Добринище и Банско - двете буферни зони от 2010 г. са изключени от ЮНЕСКО, но са част от национален парк "Пирин". Изключени са заради нанесените поражения.
ЮНЕСКО заявява, че ски инфраструктурата е основна заплаха за опазване на природата там.

Леонардо ди Каприо също призовава за опазване на Пирин

Леонардо ди Каприо също призовава за опазване на Пирин

Фондацията на актьора публикува пост за защита на Национален парк Пирин

Според еколозите промяната в сега действащия план за управление предвижда 5 пъти по-голяма площ за развитие на ски и ски инфраструктура. Според Закона - там може да има само ремонт и почти половината водохващания, които се предвиждат с променения план.

Според Веселина Кавръкова в България има само 5% от защитените международни територии, макар че природата ни предполага повече. Защитените територии са живи природни лаборатории, там се опазват редки и застрашени видове растения и животни.
От тях идва чиста вода, те са регулатори на климата, пречистват въздуха. Защитените територии са ценни и за обществото.

На видеовръзка се включиха тримата разработчици на международния доклад за Пирин. Те обясниха, че работят по 18 точки - образование, устойчиво развитие, стратегическо планиране. От 2012 г. работят заедно с WWF.

Целта на докладите е да се покаже стойността и ценността на тези места, да се покажат опасностите, пред които са изправени и да се посочат начините за устойчиво развитие. До момента са разработили почти 10 доклада за различни паркове, които са били изправени пред различни опасности - добив на нефт, добив на руда или неустойчиво селско стопанство. Целта е да се погледне по-стратегически на тези места по света.

Да се покажат рисковете, да започне структуриран диалог, за да започне устойчиво развитие на тези места, казаха разработчиците на доклада.

Борисов за Пирин - нито тухла, нито керемида, нито колиба

Борисов за Пирин - нито тухла, нито керемида, нито колиба

Премиерът убеден, че решението не би могло да бъде уязвимо

Докладчиците обявиха, че са независими консултанти и базират докладите си на независимо събрана информация. Базират информацията си на качествени данни. За Пирин са ползвали данни от МОСВ, от парламентарна комисия в парламента, от Съвета на Европа. Този доклад е започнат от ноември.

Катерина Раковска от WWF, експерт по защитени територии, обясни, че консултантите разглеждат Пирин като едно цяло, включително и приходи, свързани с парка, работни места.

В Доклада е разгледан и икономическия смисъл от разширяването на зоната, където може да се строи. Докладът разглежда - висок процент на безработица през лятото - 8% май 2017 г. - и сезонна заетост. Демографската ситуация на Банско не е добра, има спад на населението и на цените на имотите, заявиха наблюдателите.

Симеонов и Джамбазки поведоха шествието за втори лифт на Банско

Симеонов и Джамбазки поведоха шествието за втори лифт на Банско

С развети български и европейски знамена банскалии застанаха зад втори кабинков лифт

Пари на българския и на европейския данъкоплатец се наливат в Банско - 60 млн. лв. са дадени за ВиК инфраструктура. За провеждането на двата дни на състезанието за Купата по сноуборд от Министерството на спорта са дали 900 000 лева - за един частен курорт, не е за масов спорт, заявиха еколозите.

Еколозите виждат потенциал за развитие на местното население чрез разнообразяване на икономическите сектори и развитие на целогодишен туризъм. Възможно е организиране на турове за наблюдение на дивата природа, спортни и приключенски събития, увеличаване на хотелската заетост - засилване на СПА и wellness туризма, на конференции и фестивали, които да се провеждат там.

Над 4 хил. души протестират срещу втория лифт над Банско

Над 4 хил. души протестират срещу втория лифт над Банско

Еколозите искат оставка на Нено Димов

Еколозите искат съществуващата инфраструктура да се организира по щадящ начин, например - ски лифтовете да превозват планински велосипеди през лятото.

В документа се предлагат 4 основни съвета - да бъде отхвърлен на проекта за нов план аз управление (според който се разширява възможността за строителство на Пирин - б.р.), да има стратегически оценки и проучвания за развитие на района, да се видят възможности за приходи и разнообразяване, и да бъде приет нов план за управление, който да отразява визиите и ангажимента на всички заинтересовани страни.

Пряко може да се ползва националния парк за организиране на екскурзии и колоездене. Може да се види и как да се полза по-обстойно хотелската част. Устойчиво да се развива поминък, без да застрашава природната стойност на Пирин, повториха предложенията си еколозите.

В доклада е обърнато по-сериозно внимание как Банско може да се справи с проблема със застрояването.

Икономическият модел на град Банско не е устойчив. Постоянно наливаме средства там, категорични са представителите на българската секция на Световния фонд за дивата природа. От държавния бюджет и от оперативни програми се подпомага общината - ако икономически общината процъфтяваше, не би трябвало да е така. Не бива да изчерпваме Пирин само с Банско - там има още 7 общини, фокусиране на държавата само върху една от тях не е добър подход, категорични са еколозите.

Концесионният договор има много нарушения - ползвана е 65% по-голяма площ от договореното, има изкуствен водоем, различни лифтове, които не фигурират никъде в документите. През октомври е заснета карта, на която се вижда че ерозията е обхванала около 1 дка. Обезлесената площ се увеличава непрекъснато.