Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпращат отворено писмо до управителя на Българска народна банка Димитър Радев с искане да обяви кой е реалният собственик на концесионера на ски зона Банско "Юлен" АД.

На 5 януари 2018 г. в интервю по Нова телевизия, представител на "Юлен" заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик.

"Това дружество е единственото, което е получило право на управление и строителство в изключителна държавна собственост - Национален парк Пирин и смятаме, че българското общество трябва да знае кой е нейният истински собственик", пише в отвореното писмо.

Зелените и WWF питат кой е собственикът на "Юлен"

Зелените и WWF питат кой е собственикът на "Юлен"

Отвореното писмо е изпратено до Румен Радев, Бойко Борисов и Цвета Караянчева

"Доколкото "Юлен" АД е кредитополучател от българска банка и цялата му собственост е ипотекирана в нея, БНБ също би трябвало да е от институциите, които са запознати с реалния собственик", пише в отвореното писмо.

Преди 10 дни коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо с искане и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов да обявят официално кой е реалният собственик на ски зона Банско в Национален парк Пирин. Досега отговор няма.

"Решението за промяна на плана за управление на Национален парк Пирин всява разединение в обществото и смятаме за правилно да се знае чии интереси стоят зад това решение. Ние като организации в обществена полза не приемаме политиката на разединение и прoтивопоставяне на гражданите, защото това е вредно за всяко общество", се казва още в отвореното писмо.

Над 20 града в България и Европа се включват в протестите в защита на Пирин в четвъртък.

Нено Димов приема екопротестите за нормални

Нено Димов приема екопротестите за нормални

По-късно през деня му предстои среща с инвеститора "Юлен"