Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но това е само при вариант, в който направим правителство. Това заяви във Велико Търново председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

Припомняме, че в четвъртък той направи заявка за съставяне на кабинет и обяви, че няма да бъде премиер.

Лидерът на спечелилата изборите на 9 юни партия Борисов посети населени места, засегнати силно от градушките от последните дни. Борисов бе придружен от кмета на Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ. По думите на градоначалника от понеделник започва извозването на счупените керемиди от покривите на засегнатите от бедствието къщи, а от кметството ще бъдат разпределени нови.

Продължава описването на щетите след бурите в страната

Продължава описването на щетите след бурите в страната

Засегнати са десетки хиляди декара земеделски площи

Има ли правителство - ще помогнем. Няма ли правителство - нищо не мога да кажа, отсече Бойко Борисов. Той отбеляза, че бедствията стават все по-тежки и чести. Лидерът на ГЕРБ посочи също, че подпомагане от 1000 лева на домакинство може да е било достатъчно, но сега за нищо не стига.

Борисов заяви още, че може да бъде взето решение от Народното събрание подпомагането при бедствия да става автоматично чрез специален фонд, а не всеки път "да репетираме какво ще стане". Той предупреди, че за съжаление природните бедствия ще стават все по-чести. Хората очакват от нас да има решение на проблемите им, нищо друго не ги интересува, заяви Бойко Борисов.

Земеделският министър разпореди пълна проверка на Агенцията за борба с градушките
Обновена

Земеделският министър разпореди пълна проверка на Агенцията за борба с градушките

Георги Тахов обещава бързо обезщетение за щетите

"Миналата седмица при мен идваха кметовете на Карлово и села от региона, тогава се обадих на Главчев и му се примолих да отпуснат пари за щетите след наводненията преди две години, та им отпуснаха пари", посочи лидерът на ГЕРБ.

Запитан защо средствата от държавата се отпускат толкова време след наводненията, той коментира: "Затова сега битката е кой да е опозиция. Битката е сега кой да е най-кресливата опозиция. Тези две години защо не им помогнаха в Карлово?"

Главчев: Имаме готовност да осигурим до 10 млн. лв. за възстановяването на Карловско

Главчев: Имаме готовност да осигурим до 10 млн. лв. за възстановяването на Карловско

Служебният кабинет ще вземе решение на следващото заседание

БНР информира, че Борисов и Панов са посетили засегната от градушката автокъща във великотърновското село Шереметя. По думите му или през идната седмица ще има съгласие за правителство с мандата на ГЕРБ, или изобщо няма да има кабинет. "Да се надяваме, че тази седмица, която идва, или ще има, или няма да има. Ако не е с нашия мандат веднага, аз няма да се вържа повече да ти дам колата ти да ми я караш", категоричен бе той.

По думите на кмета на Велико Търново до момента са съставени 98 протокола за щети по къщи. По думите му засегнатите имат право на еднократна помощ от 1560 лева. "Комисията днес предполагам е минала, регистрирала е , че имате щети. Сега ще ви попълнят документите за еднократна помощ. Това държавата го отпуска - 1560 лева на домакинство и цигли откъдето съм призовал, които ги карат, ги разпределяме. Средствата ще бъдат отпуснати до края на юни, юли", обясни той.