Министър-председателят Бойко Борисов обеща, че няма да оставят паметника на Бузлуджа повече на разрухата на времето.

Макар и да не посочи конкретни мерки, които смята изпълнителната власт да вземе, премиерът гарантира, че паметникът на върха Бузлуджа ще бъде ремонтиран.

Припомняме, през 2012 година, в края на първия си мандат, премиерът Бойко Борисов предложи на БСП да прехвърли собствеността върху паметника от държавата върху партията и тя да поеме отговорността за стопанисването й. Председателят на партията, тогава Сергей Станишев отхвърли предложението, въпреки че паметника се счита за символ на социализма и червените провеждат ежегоден събор именно там.

Обещанието си Борисов даде на тържествената церемония по откриването на музея на розата в Казанлък. Музеят е изграден със средства от държавния бюджет в размер на 1 милион лева. Музеят е направен само за една година, а проектът е дарение от казанлъшкия архитект Ивелин Недялков.

Експозицията включва документи и артикули, свързани с историята на розопроизводството в България. Най-старият експонат е от розоварната на фамилия Шишкови, едни от първите най-известни производители и търговци на розово масло. 

На въпрос на "Хоризонт" дали биха реализирали проект за паметник на тоталитаризма Борисов отговори,че ще разгледат всички проекти, стига те да не разделят нацията.

Министър-председателят отказа да коментира предупреждението на предишния премиер Орешарски, че страната влиза в дългова спирала и посочи само размера на държавния резерв, който гарантирал сигурност.

На церемонията присъстваха и трима министри, председателят на парламентарната група на ГЕРБ и посланици в България на над десет страни.

За спомен от Музея на розата и Празника на розата премиерът Бойко Борисов получи като подарък книгата "Долината на розите и тракийските владетели" от един от авторите и Косьо Зарев.

Празникът продължава с карнавално шествие в центъра на града, с което завършват празниците на розата.