Премиера Бойко Борисов проведе телефонен разговор с албанския си колега Еди Рама. Двамата обсъдиха позицията на страната ни относно преговорните рамки за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС.

Борисов подчерта, че България твърдо подкрепя Албания по пътя й към европейското семейство. Считаме, че сте показали посветеността си към европейските ценности, отговорността и мотивацията да вървите напред и имате нашата подкрепа, заяви българският министър-председател.

Той изтъкна и че страната ни е сред най-силните застъпници на процеса по разширяване на ЕС, поради което е издигнала темата високо в европейския дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Европейската перспектива е най-силната мотивация за осъществяване на преход към демократично управление и пазарна икономика в Западните Балкани, категоричен бе Борисов.

Каракачанов: Мачът на Македония в ЕС свърши онзи ден

Каракачанов: Мачът на Македония в ЕС свърши онзи ден

Нямало как да вярваме на западната си съседка, когато тя лъже 30 години

Относно европейската интеграция на Северна Македония българският премиер посочи позицията на страната ни и изтъкна, че България е една от държавите, които най-много е настоявала и желала Скопие да стане част от Съюза. В този контекст по негови думи усилията на България винаги са били насочени към постигането на консенсус по важните за двете страни теми. Подобна ангажираност обаче не се наблюдавала от страна на Северна Македония.

Готови сме да продължим разговорите и активно да работим в изпълнение на Договора за добросъседство, увери Борисов.

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

Захариева към Заев: Балкански сексизъм няма място в ЕС

Захариева към Заев: Балкански сексизъм няма място в ЕС

"Не може да си готов за преговори за ЕС, когато 30 години стимулираш политика на омраза към българския народ"

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен