Премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция в Искърското дефиле, където преди няколко дни стана свлачище по пътя за Своге. Заедно с него са регионалният министър Петя Аврамова, зам.-регионалният министър Николай Нанков, както и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Борисов отчете, че се заделят десетки милиони за ремонти по старите трасета, може би над 10 млн. лв. ще отидат за свлачища. Той обърна внимание на тежките условия, в които се работи и уточни, че през нощта не се работи. "Няма смисъл да се рискува човешки живот за ден разлика. Важно е бързо да се разчисти, но при спазване на всички мерки за безопасност", настоя премиерът и допълни, че "за съжаление такава е природата в България".

В понеделник вътрешният министър Христо Терзийски ще свика междуведомствената комисия по бедствия и аварии, защото има подобно свлачище над Благоевград. За него ще са необходими около 4-5 млн. Може би има и още 5-6 подобни належи. В сряда ще издадем постановление и веднага ще дадем на кметовете да работят. Може би над 10 млн. лв. ще отидат за ремонти на срутища. Трябват мрежи, чистене, изтъкна Борисов.

Втори ден разчистват срутището в Искърското дефиле

Втори ден разчистват срутището в Искърското дефиле

Лошото време затруднява работата

Премиерът уточни, че при пътя за Рилския манастир ще сложат тунелна шапка и така ще решат проблема със срутище, което е над 100 метра. Той заяви, че има няколко инвеститора за прохода "Петрохан", като вече имат проект и се върви към публично частно партньорство, като възможността е за един тунел, който ще се изплати.

Регионалният министър Петя Аврамова коментира, че ще обезопасят и скатовете на 200 метра около срутището в Искърското дефиле, а вторият етап ще има дълбоко анкериране. Министърът допълни, че ще запълнят всички пукнатини и поясни, че активно се работи по ремонта на пътя за Ботевград.

Христо Иванов за свлачището край Рилския манастир: Една "картичка" за 6 млн. лева се срути

Христо Иванов за свлачището край Рилския манастир: Една "картичка" за 6 млн. лева се срути

В този проект са вложени 6 млн. лева

Борисов разпореди в понеделник министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и кметовете на Варна и Бургас да успокоят населението и да не се притесняват от сух режим, увери Борисов.

Относно нерегламентираните сметища премиерът заяви, че са се появили нови, като напомни още и за почистването на река Искър. По думите му, колкото и да се чисти, ако сами не пазим, няма на кого да се сърдим.

"Трябва да се пази. Всеки като си отнесе торбичка и я хвърли, после на кого се сърдим. Когато отидат българите в чужбина не хвърлят по този начин", коментира Борисов.

Борисов иска списък на сметищата, за да изчисти страната
Обновена

Борисов иска списък на сметищата, за да изчисти страната

След това жесток контрол и "тези престъпления" да се разследват

Борисов настоя още да има по няколко обособени инструктажа за алпинистите на ден. Много е опасно, всеки, който е добронамерен, може да види в какво състояние са скалите. Може да видят горе момчетата къде работят и в какви условия. Лесно се приказва, категоричен бе министър-председателят.

Той допълни, че по трасето трябва да се чистят камъните между два и три пъти на ден. Единственият шанс да се предотврати такова нещо, е да отрежем с 45 градуса наклон. Това са милиарди и по-лошото е, че след това ще тръгнат свлачищата. Трябват мрежи, трябва да облечем колкото може повече скалите, настоя премиерът Борисов.

За предизвиканото свлачище Борисов отново посочи природата в България и настоя да се оправи максимално бързо - до сряда да бъде готово.