"Никога не съм говорил с Георги Гергов за коалиция между ГЕРБ и БСП. Нито те са искали, нито ние". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Пловдив, по време на откриване на 73-ия Международен технически панаир - Пловдив, цитиран от "24 часа".

"Обсъждали сме единствено социалистите да излъчат председател на парламента. Моята партия беше против, защото шефът на народното събрание определя дневния ред. Преговаряли сме ясно и публично", каза министър-председателят.

В отговор на репортерски въпрос дали не е дошъл да открива изложението, за да затопли отношенията с БСП и Георги Гергов, Борисов отговори: "Не вярвам да има такъв идиот в държавата".

Припомняме, през април 2017 година бизнесменът Сашо Дончев заяви, че политикът-бизнесмен Георги Гергов му е организирал среща в ЦУМ с главния прокурор Сотир Цацаров. Дончев обяви, че по време на срещата бил заплашван. Думите на Цацаров били, че поведението (на Дончев - б.р.) "започва да става неприемливо и нетърпимо за него". 
Скандалът стигна и до Брюксел, проверката на Инспектората на ВСС бе прекратена, Гергов бе отстранен от БСП. По-късно самият Гергов обясни, че имало обсъждане за партньорство между БСП и ГЕРБ.

"Според мен ще е глупаво, няма да е европейски, ако дойда в панаира и кажа - Гергов да не е до мен или да не идва на откриването", добави министър-председателят.

Пловдивският панаир е толкова традиционен, от толкова години се прави. Тук има огромна численост от български компании, иновации от цял свят. Така премиерът Бойко Борисов обясни присъствието си на пловдивския панаир.

"Това е огледалото на държавата. Никой не може да каже обратното - трябва да си черноглед или тапигьоз, за да отречеш, че в България има напредък", коментира Гергов.

При откриването на панаира Борисов заяви, че ръстът на икономиката гони 4%, безработицата е спаднала на 5 на сто, има огромен фискален резерв, нулева инфлация. Има бюджетен излишък и 11 % ръст на доходите от началото на годината, по данни на Евростат, каза премиерът.

На есенното изложение участват над 600 фирми. Увеличението на заетите изложбени площи /30%/ доказва, че международния панаир е най-авторитетната технологична среща на Балканите. Участват компании от близо 40 държави, каза Борисов. Думите му бяха представени и на неговата страница в социалната мрежа Фейсбук.

"В едно много сложно време, в което се говори повече за война и военна техника, ние акцентираме върху ръста на икономиката и индустриалното сътрудничество - това заяви министър-председателят Бойко Борисов, преди да открие 73-тия Международен технически панаир в Пловдив.

Форум за инвестиционни стоки и технологии продължава от 25 до 30 септември в Международен панаир Пловдив, където са представени и 113 дебютиращи фирми.

Изложението се превърна в ревю на технологиите, които бързо навлизат в практиката, за да променят и начина на живот, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Панаира.

В десет специализирани изложби се демонстрират модерни продукти и услуги от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, водния сектор, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, транспорта и автосервизното оборудване, машиностроенето, строителството, химическата промишленост, автомобилната индустрия. Най-престижната технологична среща на Балканите отново показва панорама на иновациите, обхващаща от сложна техника за заводите до домашни смарт уреди. Тя може да бъде разгледана от 9 до 18 ч., а в събота - до 14 часа.

Борисов коментира и резултатите от изборите в Германия, посочи, че партиите на Ангела Меркел и на Хорст Зеехофер за четвърти пореден път постигат убедителен резултат. Той им пожела успех и бързо съставяне на правителство, "защото Европа има нужда това".