Премиерът Бойко Борисов нареди да се отвори Държавният резерв, за да се осигурят 100 000 литра спирт за аптеките заради истерията заради коронавируса.

"Маски, китове за изследване на вируса - каквото трябва да се осигури. Имаме фонд за бедствия и аварии от 77 млн.лв., който може да се ползва незабавно, 50 млн.лв. сме готови да вложим за всички мерки, за да не се политизира коронавирусът", каза премиерът Бойко Борисов.

На извънредно заседание на Министерския съвет, свикано от премиера заради коронавируса, мерките се обсъждат от министри, представители на Кризисния щаб, лекари. 

Паниката ще нанесе повече вреди, отколкото коронавируса, убеден д-р Кацаров

Паниката ще нанесе повече вреди, отколкото коронавируса, убеден д-р Кацаров

Защо Касата не реши да увеличи направленията, пита медикът

Премиерът поиска да се осигурят допълнително легла и в болниците. "Пирогов ще отдели цяла сграда с 40 легла, Александровска болница ще закрие Кожната клиника и ще даде 70 легла и 15 реанимационни, ВМА закрива временно психиатрията, за да даде още 50 легла", отече проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на щаба.

"Призовавам хората да не се поддават на паника, изкупуват се хранителни продукти. Обсъдихме с Гърция, че там хиляда умрели от другия грип и двама заразени от другия вирус, а има паника", каза Борисов.

Няма положителна проба за коронавирус

Няма положителна проба за коронавирус

Борисов свиква извънредно министрите и щаба

"Грипът го приемаме за нормално, доверете се на лекарите, на експертите, извън политиците, които говорят - професори, доктори, всички са тук", добави премиерът.

Той нареди още да се дава брифинг за обстановката в страната в 8 ч. и в 17 ч., ако трябва и на обяд. "Ако трябва и на обяд брифинг, нареждате се докторите и обяснявате, обяснявате...", добави премиерът.

Относно това дали ще се отменят обществени прояви, проф. Мутафчийски докладва, че те не се препоръчват, но не е заради коронавируса, а заради грип B, но няма причина за отлагането им.

Борисов възкликна: "Като кажете, че е заради грип B, те ще кажат - крият коронавируса".

Болниците ни били готови за коронавируса, лекарите и граничните власти - инструктирани

Болниците ни били готови за коронавируса, лекарите и граничните власти - инструктирани

Най-важното е да няма паника, обясни външният министър Екатерина Захариева

Премиерът съобщи, че в щаба влиза и министърът на икономиката, чиято цел е да води разговори с производители на спирт, маски и други.

Допълнителните мерки, които са предприети от щаба, са следните: Допълнително се изследват вече изследвани проби в други лаборатории, за да е сигурно, че няма положителен вирус, в изследването се включват още две лаборатории - Варна и Стара Загора, в списъка за въздържане от пътуване, освен от Китай, се включва и Италия, започва проверка на това дали има други големи групи на деца и други в засегнатите страни.

Здравният министър Кирил Ананиев пък е изпратил технически указания до лекарите как да дават болнични за 14 дни карантина.

Лекарите бяха категорични, че няма регистриран случай на коронавирус в Бългрия.

"Аз съм сигурен, че няма да се разминем без това, но трябва да се успокоят хората", каза премиерът и заръча щателни проверки навсякъде.

А в тази връзка се сети и попита: "Всеки ден има делегация. Вие проверявате ли ги? Те ме прегръщат, аз ги целувам", каза той.

Кантарджиев увери: Не се прикриват положителни проби за коронавирус
Обновена

Кантарджиев увери: Не се прикриват положителни проби за коронавирус

Вирусът не е опасен за бебета

След заседанието на кабинета министър Емил Караниколов поясни, че за България държавите вече са разделени на два вида - държави с коронавирус и където няма такъв, но се следят мерките.

Караниколов обясни още, че се водят срещи с производители на маски и спирт, няма липси, няма опасност за липси и цените не са високи, следи се информацията на борсата.

Изпратени са указания до всички детски градини и училища в България всеки ден да има час по хигиена, да започват учебният ден с беседа и указания за миене на ръцете и почистване.

Министърът на образованието Красимир Вълчев добави, че се ограничават пътуванията за децата, а по решение на родители и ученици се отменят визити по програма Еразъм".

Уговорени са и тестове за коронавирус, с които могат да се проверяват хора, които имат симптоми, стана ясно от думите на проф. Мутафчийски.

Той съобщи, че в момента в глобален проблем се е превърнало търсенето на предпазни маски и облекло. "Китайското посолство дойде да ни моли за маски - тези, които произвеждат в цял свят тези маски...", обяви проф. Венцислав Мутафчийски.