Паниката, която здравните власти създават, ще нанесе повече вреди, отколкото самият коронавирус. Това заяви пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Да кажат ясно, че това не е чак толкова страшно нещо. Че това е нещо подобно на грипните инфекции, които караме всяка година. Няма да умре населението от това, че ще има инфекция от коронавирус. Това не е апокалипсис", каза д-р Кацаров. 

Борисов отваря резерва за коронавируса, болниците осигуряват допълнителни легла
Обновена

Борисов отваря резерва за коронавируса, болниците осигуряват допълнителни легла

Ако трябва и на обяд брифинг - нареждате се докторите и обяснявате, обяснявате...

Според него има дефицит на работещи мерки и послания към хората. Вместо това се наблюдават излишна показност, интервюта от сутрин до вечер и хора с предпазни облекла.

"Държавата трябваше да се опита да намери още тестове, да организира вземането на проби. Аз съм изненадан и от пасивността на Надзорния съвет на Здравната каса. Защо не вземат решение да увеличат броя на лимитите за направления, за консултации, за изследвания", запита д-р Кацаров.

Той недоумява и защо не предприемат мерки за увеличаване лимитите на болниците. Необходимо е властите да кажат как ще се финансира това лечение на евентуални бъдещи болни с тая инфекция - по кой алгоритъм, по коя клинична пътека, на кои болници ще бъде позволено да отчитат такива случаи, пита бившият зам.-здравен министър. 

МВР знае как да се справи с кризи, готови са за коронавирус

МВР знае как да се справи с кризи, готови са за коронавирус

Това обяви директорът на ГДНП Христо Терзийски

Не е наясно защо с решение на правителството лечението ще е само в три болници. Всяка болница може да се справи с такава инфекция, но трябва да има правила: да се разделят потоците, да се избегне контакта между хората.

"Аз мисля, че може да сме сигурни, че у нас има вече хора, заразени с коронавирус. Начинът на разпространение на инфекцията в целия свят, в Европа, включително на Балканите, десетките хиляди, пристигнали от северна Италия само в последните няколко седмици гарантира на 100%, че у нас вече има такава инфекция", каза д-р Кацаров.

Начинът, по който се търси инфекцията, може да няма доказан случай и до април месец, коментира д-р Кацаров.

"До онзи ден само 20 души бяха изследвани. Шансът да попаднеш на болен с коронавирус е много малък. Аз не знам защо си пазят тестовете. Не знам защо централизираха нещата и само в 2 лаборатории могат да се правят изследвания", изрази мнението си бившият зам.-министър на здравеопазването (април 1999 до 2001 г.).

Според него няма организация за изследване на хората, посочи Стойчо Кацаров. "Няма инструкции към общопрактикуващите лекари, към центровете за спешна помощ - как да се вземат проби за изследвания, как да се съхранят, как да се изпратят тези проби за изследване", обясни докторът. 

Кантарджиев увери: Не се прикриват положителни проби за коронавирус
Обновена

Кантарджиев увери: Не се прикриват положителни проби за коронавирус

Вирусът не е опасен за бебета

Според него липсата на доказан случай по-скоро е аргумент, че здравните власти не си вършат работата, а не че няма инфекция. Той смята, че в комисиите по бедствия, аварии и катастрофи би трябвало да имат такива разработени планове. "Това е администрация, на която плащаме точно за това. Няма нужда да има план за всеки вирус. Достатъчно е да има план за епидемия от заразно заболяване", изтъкна Кацаров.

Според него здравните власти вместо да успокоят хората, създават паника.