Премиерът не спазва закона. Дава пример за неспазване на закона - той борецът за справедливост и законност. И това става със съгласието на парламента.

Това заяви преди началото на днешния парламентарен контрол от пленарната трибуна Корнелия Нинова по повод поредното отсъствие на министър-председателя Бойко Борисов при провеждането на парламентарен контрол.

Червената депутатка изтъкна, че в правилника на парламента е вменено на премиера задължението да отговаря на питания в 2-седмичен срок с възможност за отлагане със 7 дни.

Нинова представи справка на ръководството на парламента, че е отправила питане към министър-председателя на 8 юни и подчерта, че всички срокове са изтекли и че днес - 1 юли, Борисов отново отсъства.

Тя изтъкна и че съгласно решение номер 7 на Конституционния съд парламентарният правилник е нормативен акт със задължителна сила за държавни органи и граждани, т.е. премиерът не спазва закона

Нинова се обърна към ръководството на парламента с настояването: Приложете чл. 86, ал. 3 от правилника" и поясни, че премиер, който не е отговорил в законовия срок, е длъжен в 10-дневен срок да се яви лично в парламента и да даде обяснения.

Не моля много, моля само да приложите закона, каза още тя и добави, че в противен случай парламентът ще даде сигнал, че законите не се прилагат равно за всички и че премиерът стои над тях.

Георги Божинов от БСП също изрази недоволство от отсъствието на премиера и призова в никакъв случай да не се пристъпва към предвидените експериментални геоложки сондажи, съгласно решението на правителството за договор с „Шеврон" за проучвания за добив за шистов газ.

Премиерът отказва да присъства и затова по неприсъствен начин му отправяме нашата позиция и очакваме след прерязване на лента и преди тенис мач да ни отговори, добави Божинов.

Според него МС грешно и незаконно се е произнесъл за извършването на екологичната оценка. Божинов подчерта, че е изключително рисковано да експериментираме там, където са питейните води на България.