Политическите партии не трябва да се месят в избора на главен прокурор. Тава позиция изрази премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

Така той отговори на критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова за това, че не е излъчил втори кандидат за поста, който да се конкурира с вече номинирания Иван Гешев.

Нинова: Само Борисов можеше да осигури състезание за нов главен прокурор

Нинова: Само Борисов можеше да осигури състезание за нов главен прокурор

БСП обеща гореща политическа есен

"Представете си, че през моя министър на правосъдието от моята политическа партия бях предложил кандидат за прокурор примерно Емил Радев. Европейски депутат, доказан юрист. И аз считам, че дори това трябва да отпадне в закона. Не трябва никоя партия, правителство да се меси в независимата съдебна власт. И затова не излъчих." - заяви Борисов.

По повод изтеклите данни от прокуратурата след кибератаката срещу НАП, той коментира, че някой умишлено иска да сваля правителството.

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран с единодушие от прокурорската колегия, въпреки че самият той няколко пъти отхвърля възможността за това. Единият път дори заяви, че 99.9% няма влезе в състезанието. Като аргумент тогава той посочи, че битката за поста ще бъде много кална и мръсна и ще бъде съпроводена с купуването на магистрати.

Процедурата по избор на нов главен прокурор стартира на 15 юли и ще завърши на 24 октомври. Избраният трябва да заеме поста на Сотир Цацаров в началото на следващата година.