Лидерът на БСП Корнелия Нинова заподозря премиера Бойко Борисов в договорка при издигането на единствения кандидат за главен прокурор. Всички питат БСП, всички очакват какво ще каже БСП и никой не пита този единствен, когото трябва и от когото зависи този въпрос - той се казва Бойко Методиев Борисов, заяде се червеният водач в декларация от трибуната на парламента.

Единственият човек, който можеше да осигури състезание между двама кандидати, е Бойко Борисов, смята тя. По думите й министърът на правосъдието, като част от правителството, можел да издигне номинация.

Нито партии, нито депутати, нито ние от БСП можем да направим такова предложение, подчерта Нинова. Левите се надявали, ще Борисов ще прояви здрав разум. Тежките му зависимости не му позволиха тази смелост, критикува лидерът на социалистите.

Иван Гешев остана сам в състезанието за главен прокурор
Обновена

Иван Гешев остана сам в състезанието за главен прокурор

Правосъдният министър Данаил Кирилов не издигна кандидат, за да не разделя двете колегии на съвета

Левите нямало да участват в договорките за главен прокурор.

Корнелия Нинова нападна и десните, които протестират. Същите тези десни бяха част от правителството на Борисов, същите тези десни направиха този модел реформа в съдебната система, припомни Нинова.

Предлагаме промяна в модела, подчерта соцлидерът. Левицата иска съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Законодателни предложения в тази посока червените обещават през есента. Да ви видя наесен дали ще го подкрепите, призова тя мнозинството.

"Единственият" Гешев- наследник на прокурорска монархия или смел борец срещу олигархията?

"Единственият" Гешев- наследник на прокурорска монархия или смел борец срещу олигархията?

От "Правосъдие за всеки" питат колко успешно проведени дела има Гешев

Зададох много теми за ваканцията, малко като в училище, когато преди да се разделим ни дават книги за четене през лятото, четете и мислете, че ни чака гореща есен, предупреди Корнелия Нинова.

Иван Гешев бе номиниран с единодушие от прокурорската колегия, въпреки че самият той няколко пъти отхвърля възможността за това. Единият път дори заяви, че 99.9% няма влезе в състезанието. Като аргумент тогава той посочи, че битката за поста ще бъде много кална и мръсна и ще бъде съпроводена с купуването на магистрати.

Процедурата по избор на нов главен прокурор стартира на 15 юли и в началото на тази седмица беше последното заседание на Пленума на ВСС, на което можеше да се правят номинации. Процедурата ще завърши на 24 октомври, а избраният трябва да заеме поста на Сотир Цацаров в началото на следващата година.