Премиерът Бойко Борисов е поздравил Зоран Заев за изборната му победа и за преизбирането му на поста министър-председател на Република Северна Македония.

"България неуморно се застъпва за правото на гражданите на Република Северна Македония да бъдат част от европейското семейство", отбелязва министър-председателят в поздравителния адрес до своя колега, уточняват от пресцентъра на правителството.

Борисов акцентира, че България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на своя най-близък съсед, водена от вярата, че процесът на присъединяване към ЕС ще бъде ключов двигател за реформи и стабилност.

Северна Македония с ново правителство

Северна Македония с ново правителство

Спечели вота на доверие

Премиерът посочва, че когато на 1 август 2017 г. двамата със Заев лично подписват Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, не само отварят нова глава в историята на двустранните отношения, но и показват пред света, че страните от региона са достатъчно зрели, способни и амбицирани да решават проблемите си сами.

"С този акт нашите две държави поеха и ангажимент да работят за засилване на икономическото сътрудничество, връзките в образованието и културата, между бизнеса и хората от двете страни на границата", пише Борисов на Зоран Заев.

Той изразява увереност, че както преди три години, така и днес водещо за политиците е желанието да бъде осигурено по-добро бъдеще на гражданите като отношенията между Република България и Република Северна Македония се развиват на нивото, на което винаги трябва да бъдат - на най-близки съседи и приятели.

В поздравлението си до Заев Борисов добавя, че двете страни трябва да останат отговорни и ангажирани с изпълнението на целите, поставени през 2017 г. с подписания договор.

"В този дух искрено се надявам Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси скоро да възстанови своята дейност и от страна на членовете от Република Северна Македония бъде проявено конструктивно отношение и ясен ангажимент за постигане на съгласие по обсъжданите въпроси", посочва още министър-председателят.

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати поздравителни писма до новоназначения вицепремиер по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров и до новия министър на външните работи Буяр Османи.

В писмата Захариева потвърждава последователната подкрепа на България за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз.

"Вярвам, че историческото решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС, за което България положи много енергични усилия, предоставя неизменимата възможност Република Северна Македония да демонстрира своята привързаност към европейските ценности и принципи. Напредъкът на Вашата страна по пътя към членството в ЕС ще зависи от индивидуалните усилия за изпълнение на определените критерии и ангажиментите за укрепване на приятелството със съседните страни и изпълнението на двустранните договори за добросъседство", подчертава Екатерина Захариева в писмото си до Никола Димитров.

Външният ни министър изразява очакване Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси скоро да възстанови своята дейност, като от страна на членовете от Република Северна Македония бъде проявено конструктивно отношение и ясен ангажимент за постигане на съгласие по обсъжданите въпроси.