"Най-важните неща са направени и се необратими, те започват да работят от днес".

С това задоволство премиерът Бойко Борисов откри междусистемната газова връзка България - Румъния. Той благодари на северните ни съседи за експедитивната работа.

"С Божията помощ напред, с Европейската комисия зад нас, с нашите приятели и съседи от Румъния бихме могли да постигнем доста", коментира още Борисов. По думите му новата връзка с Румъния, бъдещата с Гърция, интерконекторите с Турция и Сърбия ще дадат големи възможности не само за диверсификация, но и за бизнеса и пазара.

Борисов не пропусна да се похвали с това и че в момента най-евтиният газ в Европа е българския. Това, което е заварило обаче неговото управление - три посредника между руската и българската тръба, възмущава Борисов. Той посочи: "Не един, не два - три! Цели три посредника заварихме" и допълни, че това са близо 300 милиона отклонени пари от тези, които плащаме.

Понеже "паметта ни е къса", Борисов напомни и че и тогава най-скъпият газ, внасян в Европа, е била българският. "Добре да го чуете", заръча премиерът.

Борисов "захапа" отново предишните управления, които са започнали някакви строителства, но не са достроили нищо.

"Предишното правителство на Орешарски и компания - знаете ли как строиха", запита премиера и отговори, че един от най-големите проблеми на настоящия строител са били останалите по дъното на Дунав строшени машини и съоръжения.

"Следващите десетилетия и векове любителите на подводното гмуркане ще могат да търсят машините - те са под Дунава. Така го строиха, че счупиха машините и те потънаха. Там са, там си и останаха. Ей така работят тези хора, това е разликата между нас", заяви Борисов.

Бойко Борисов отбеляза качествената работа на всички технолози, инженери, експерти, работници, успели да направят действително сложното съоръжение.

Премиерът Борисов благодари на румънския си колега Дачиан Чолош и на министъра на енергетиката Виктор Влад Григореску за активната работа по проекта, на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за подкрепата както за изграждането на интерконекторите, така и за европейския газов хъб "Балкан". Той посочи, че е постигната договореност със сръбския премиер Александър Вучич, с председателя на ЕК Юнкер и с Клаус-Дитер Борхард от ГД "Енергетика" в ЕК следващата седмица да има европейско финансиране за връзката България-Сърбия.

Междусистемната газова връзка България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км на българска територия, 7,5 км на румънска територия и 2,1 км подводен преход през р. Дунав - основен и резервен газопровод. Тази година "Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз" С.А. подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.

С пускането в експлоатация на интерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните. Увеличава се интеграцията на регионалния пазар на природен газ в Югоизточна Европа. Газовата връзка България-Румъния ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще се гарантират постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните потребители в България и Румъния.