Некоалиционната култура се подобрява. Всички разбраха, че могат да се правят добри неща за държавата и когато са правилни обществото го оценява. Това отчете бившият премиер и настоящ депутат и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в традиционната сутрешна сводка пред журналисти в парламента.

Въпреки, че отчете такова подобрение в некоалиционната култура, Борисов видимо раздразнен заяви, че е научил от медиите за назначаването на Ивайло Шотев за заместник-министър на икономиката. "Баща му ми е приятел и беше шеф на димитровския политически младежки съюз на МВР, когато аз бях в пожарната. Говорим за деца на бившата Държавна сигурност", посочи Борисов, въпреки че заяви, че не се меси в назначенията на ПП.

Той знае колко е трудно управлението между диаметрално противоположни партии, но в същото време конституционата реформа ще е факт. Дотогава ще бъдат избрани висшите съдебни съвети в различните колегии и да има избор на нов главен прокурор, добави Борисов. Проектът за Конституция трябва да бъде направен и конституционното мнозинство, което ще го защити да излезе и да го представи пред обществото - тогава има шанс да се случи, каза Борисов. Лидерът не каза обаче дали ГЕРБ/СДС все пак ще имат свой проект за промени в Основния закон.

Ще понесем щети, макар че от изследванията, които излизат се вижда, че хората са търпеливи. По-добре от това трудно може да се сътвори, каза Борисов, според когото ако "Възраждане" са първа политическа сила, ще изпаднат в изолация.

Трудно е, на всеки от лидерите му е проблем да удържа партиите си, а и предстоящите местни избори създават допълнително напрежение, призна бившият премиер.

Борисов обаче е доволен, че и Христо Иванов, и Кирил Петков са рискували партиите, за да има редовно правителство.

Радев пита за тила зад пристанището "Росенец"

Радев пита за тила зад пристанището "Росенец"

Корпоративни апетити или кризисен пиар съзря президентът в прекратяването на концесията на "Росенец"

Борисов отговори и на президента Румен Радев, който вчера заяви, че правителството на ГЕРБ е отдало на концесия пристанището на "Росенец". Това било грешно.

"В продължение на 2 години БВП на България милиарди изтекоха към Русия. Аз започнах много меко, че президентът трябва да е обединяваща фигура, но по кое време ви ограбиха с левче от нафтата и бензина, след като правителството даде дерогация. Над 5 млрд. лв. са изтекли в посока Русия от джобовете на всеки един българин, а сега си говорим кой е дал концесията на "Росенец", заяде се Борисов с държавния глава.

Когато грабеха по левче и го призовавахме, месеци наред падаше по 1-2 стотинки бензинът, но продължиха да акумулират огромни печалби, Къде са тези печалби? На 5 млрд. данъците колко са? 150 млн. ли!? Хайде малко да си спомним какво направиха служебните правителства. Стана във всяко изказване на всеки думата "хаос", "нищета", "мизерия", "чудовищна инфлация", "летящи цени" и да се връщаме ли пак на това, разкритикува Борисов Радев за думите му.

Решението държавата да си вземе обратно пристанището е взето, така че експертите, министрите и депутатите разумно, спазвайки закона да го направят.

"Ролята на президента Румен Радев в България като институция е обединяваща. Той трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство. Някак си му се хареса две години и половина еднолично да управлява. Правителството не е идеално и знаем какви щети нанася това управление на всяка една партия и затова дори механизъм и коалиционно управление не можем да подпишем. Безспорен факт е, че обществото се успокоява, във външнополитически план работим много добре и с приемането на бюджета и корекциите за отбраната, МВР, съдебната охрана, НОИ и вероизповеданията ще имаме редовен бюджет", посочи още Борисов.

Борисов за бащите на успеха и какво имат ПП още да учат

Борисов за бащите на успеха и какво имат ПП още да учат

ГЕРБ се надяват ПП да се научат на некоалиционна култура

Като председател на Комисията по външна политика в Народното събрание Бойко Борисов заяви, че очаква украинските власти да свалят българите от сайта "Миротворец". Вчера е възложено на зам.-министър Елена Шекерлетова да проучат и да говорят с украинската посланичка да се види кой стои зад украинския сайта "Миротворец". Недопустимо е там да влизат журналисти, българи и зам.-председател на парламента, каза Борисов.

Той очаква службите да отговорят кой стои зад тези хора и кой стои зад украинския сайт. Много добре трябва да се проучи и какъв е случаят със заплахите към военния министър Тодор Тагарев, настоя бившият премиер, който се надява всичко това да е "просто натягане".

Даниел Митов: Радев налива масло в огъня на войната

Даниел Митов: Радев налива масло в огъня на войната

Съюзниците на България в НАТО и в ЕС са си направили изводите