Президентът Румен Радев говори неща, в които няма никаква логика. Държавният глава е един от хората, които радикализират общественото мнение за Украйна. Той може да си мисли, че се държи балансирано, но в същия момент налива масло в огъня на тези, които създават напрежение в обществото и го разделят. Това заяви депутатът от ГЕРБ/СДС и бивш външен министър Даниел Митов пред журналисти в парламента след отправените заплахи за живота на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Той е доволен, че държавният глава не се меси и няма роля във външната политика на България. Винаги, когато бъде казано нещо от президента, то има своя отзвук, но партньорите и съюзниците на България в НАТО и в ЕС са си направили изводите за Радев, смята Даниел Митов.

Митов поздрави военния министър Тодор Тагарев за смелостта и затова, че достойно си върши работата и че прави преглед на възможностите и потенциала, с който разполагаме, за да можем да помогнем на Украйна. "Той заслужава поздравления и по никакъв начин е недопустимо да бъде заплашван. За съжаление наблюдаваме разгорещена реторика и повишена температура на говорене от някои политически партии и субекти, които допринасят да радикализират част от хората в българското общество и създават нереална представа какво прави държавата и защо го прави", коментира той.

Според него някои политици и партии трябва да си дадат сметка какво правят.

Даниел Митов не е отварял украинския сайт "Миротворец" и не знае кои хора са обявени за врагове на украинската страна.

Радев зове правителството да не се крие зад Украйна, а да решава проблемите на българите

Радев зове правителството да не се крие зад Украйна, а да решава проблемите на българите

Управляващата коалиция все повече отстъпвала от редица важни европейски ценности

И от ПП/ДБ отговориха на днешните критики на държавния глава. 

Радев се позиционира на страната на агресора, а правителството не използва темата за Украйна като спасителен пояс заради липса на визия и програма. Това заяви депутатът от ПП/ДБ Васил Стефанов пред журналисти относно критиките на държавния глава към правителството за войната в Украйна.

Подкрепата за Украйна срещу руската агресия представлява защита на европейските ценности, посочи Стефанов. По думите му влизайки в реториката на руския президент Владимир Путин, президентът Румен Радев се позиционира на страната на агресора.

Тагарев чува руската пропаганда и от партии, и от Президентството

Тагарев чува руската пропаганда и от партии, и от Президентството

Изявлението на Радев от Рожен е неразбираемо, тъй като е на човек с много висока военна подготовка