151 млн. лв. са много пари и то за любимите места на софиянци. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, при подписване на договори между Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Столична община.

Борисов припомни и времето, в което той е бил кмет на София. По думите му тогава най-младият тролей икарус е бил по-стар от него. "Да не говорим за трамваите - нямаше нито един нов трамвай, а автобусите от "Орлов мост" до "Плиска" - черен дим, също бяха стари икаруси. Сега всичко е обновено и като стигнете до метрото - правите скъпа зона в София, така както цяла Европа", посъветва Борисов.

Махат кашоните с книги от площад "Славейков"

Махат кашоните с книги от площад "Славейков"

Фандъкова е категорична, че засега не се обмисля по-скъпа синя зона в центъра

По думите му колкото и да е непопулярно, който иска сам да разхожда с колата из града - трябва да плаща повече, защото замърсява и въздуха повече. "Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите, вече е по-евтино по-бързо, но и екологично чисто и разбира се тези зони за отдих, парковете, домовете за социални грижи, това, което правим мисля е изцяло за хората".

Подписаното споразумение е за изпълнение на четири проекта за облагородяване на знакови места в София, сред които площад "Славейков", ул. "Граф Игнатиев", зоната при храм-паметник "Св. Александър Невски", градинката при църквата "Св. Седмочисленици", "Западен парк", паркът "Владимир Заимов". Четирите проекта са част от инвестиционната програма на София. Тяхната обща стойност е 173,5 млн. лв., от които 151 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по ОП "Региони в растеж"

С над 125 млн. лв. финансират интегрирания градски транспорт в столицата

С над 125 млн. лв. финансират интегрирания градски транспорт в столицата

Предстои рехабилитация на трамвайни отсечки, включително по бул. "Цар Борис III", и купуването на 13 мотриси

Бойко Борисов отбеляза, че след пешеходната зона на "Витошка", която по думите му е станала прекрасна, следва обновяването и на тези места. 125,5 млн. лв. е сумата за изпълнението на втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт, който включва рехабилитацията трамвайни линии по маршрута на линия номер 5 и доставка на 13 нископодови трамвайни мотриси.

Борисов отбеляза, че новите трамваи не само гарантират чистота на въздуха, но и чистота от шума. "Всички тези 20 км. трамвайни линии, които тропат и лопат сега - ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци, които има в момента".

Столична община получи финансиране за Златна София

Столична община получи финансиране за Златна София

Предстои обновяването на 200 декара в сърцето на града

Борисов попита и за Околовръстния път и тангентата - от "Казичене" до АМ "Тракия" и от "Младост" до "Църна Маца", както и връзката с Люлин, при което Фандъкова заяви, че очаква АПИ да обяви процедурата за изпълнител - до средата на март, така че до края на март да започне изграждането и разширението на Софийски околовръстен път.