Аз съм привърженик на оставането на постоянния книжен пазар и също така възстановяването на фонтана на площад "Славейков". Това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова след подписването на договорите за безвъзмездно финансиране с Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Церемонията по подписването се състоя в Министерски съвет преди заседанието на кабинета. Договорени бяха 173,5 млн. лв., от които 151 млн. безвъзмездна финансова помощ по ОП "Региони в растеж".

Фандъкова заяви, че в определени зони на площада ще се разположат търговци на книги, но без учебници и без кашони. "Това е специално мое изискване за по-добър вид. Това е наистина едно културно пространство. Аз съм привърженик на оставането на постоянния книжен пазар и също така възстановяването на фонтана", коментира Фандъкова

Столичният кмет заяви, че най-напреднали са по отношение на избора на изпълнител за ремонта на "Граф Игнатиев". Там ще бъде поставена гранитна настилка и ще бъде въведена изцяло пешеходна зона, включително в участъка, който в момента не е пешеходна зона. Запазва се движението на трамваите. Като предизвикателство Фандъкова определи предстоящата цялостната подмяна на ВиК системата в този участък, както и в района на Зона 4 в столицата - при храм-паметник "Александър Невски".

Столична община получи финансиране за Златна София

Столична община получи финансиране за Златна София

Предстои обновяването на 200 декара в сърцето на града

Фандъкова бе категорична, че засега не се обмисля по-скъпа синя зона в центъра. "За нас е изключително важно и смятам, че една от най-важните мерки за подобряване чистотата на въздуха е стимулиране и насърчаване на повече хора да ползват градски транспорт. Затова всички усилия през последните години и в момента насочваме към модернизация и подобряване на градския транспорт, разбира се чрез най-големия проект строителството на метрото, който безспорно има най-голям екологичен ефект, но и с подобряване на наземния транспорт и реализирането на проектите за интегриран градски транспорт и подобряване на градската част".

В момента текат процедурите за закупуване първите 20 електробуси, закупуване на нови 120 автобуса на природен газ.

Борисов съветва да се въведе ултрасиня зона в София

Борисов съветва да се въведе ултрасиня зона в София

Който иска да се разхожда сам с колата в града да плаща скъпа зона в центъра, предлага премиерът

Фандъкова припомни, че сред краткосрочните мерки за по-сериозни замърсявания на въздуха е и забраната за влизане на автомобили. "Това са първи стъпки, разбира се рестрикциите биха могли да включат и по-скъпа зона за паркиране, ние не мислим за това, а знаете, че се разширяват зоните за паркиране. И в момента в Общинския съвет се разглеждат доклади за районни кметове за разширяване на зоните", посочи Фандъкова.

На въпрос за площадката за горене на отпадъци в ТЕЦ - София, столичният кмет посочи, че винаги, когато започне разработването на един добър екологичен проект, има гласове, които се опитват да не кажат истината. "Това е един от най-големите екологични проекти. Същото нещо беше и когато строяхме завода. Преди да се построи завода имаше какви ли не твърдения. Заводът е построен", заяви Фандъкова. Проектът за площадката е финансиран по ОП "Околна среда" и залага изграждането на най-модерните инсталации, с най-добрата очистка.