1,6 млн. повече пътувания на година очаква Столична община с модернизацията на трамвайните линии. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при подписването на договорите за безвъзмездно финансиране с Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Церемонията по подписването се състоя в Министерски съвет преди заседанието на кабинета. Договорени бяха 173,5 млн. лв., от които 151 млн. безвъзмездна финансова помощ по ОП "Региони в растеж".

Първият проект е за 46 млн. лв. за обновяване на ул. "Граф Игнатиев" и сърцето на града - Златна София. Ще бъдат обновени трамвайния релсов път, ще се инвестира допълнително в осветление и озеленяване. Ремонт ще има в градинката при църквата "Св. Седмочисленици", емблематичния площад "Славейков" и частта при площад "Гарибалди".

Нов облик ще има и емблематичната Зона 4 в града, известна като Златна София заради кубетата на храм-паметник "Ал. Невски" и жълтите павета. Инвестицията в Златна София е на стойност 25,1 млн. лв.

Махат кашоните с книги от площад "Славейков"

Махат кашоните с книги от площад "Славейков"

Фандъкова е категорична, че засега не се обмисля по-скъпа синя зона в центъра

Вторият проект е за 125,5 млн. лв., с които ще се финансира изпълнението на втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт. Той включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на 13 нови мотриси, надграждане на интелигентна система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време. Рехабилитация на трамвайната линия по бул. "Цар Борис III" от кв. "Княжево" до Съдебната палата.

По останалите два проекта ще бъдат изградени три Дневни центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. Отделно ще бъдат изградени и два центъра за обществена подкрепа. Предвижда се ремонт и на Дома за деца, лишени от родителски грижи в кв. "Драгалевци" - където също ще бъдат създадени два центъра - единият за деца с множествени увреждания и вторият център за обществена подкрепа. Фандъкова отбеляза, че Столична община първа е закрила домовете си от стар тип още през 2014 г.

По думите на Фандъкова с реализацията на проектите София ще поучи цялостна реконструкция и благоустройство на 200 декара територия на централната градска част.

Борисов съветва да се въведе ултрасиня зона в София

Борисов съветва да се въведе ултрасиня зона в София

Който иска да се разхожда сам с колата в града да плаща скъпа зона в центъра, предлага премиерът

Очаква се с цялостно обновяване на линията на трамвай номер 5 да се приоритизира движението на трамваите, изграждането на нови спирки с видеонаблюдение.

Столичният кмет очаква до края на годината да бъдат доставени 13 нови трамвая. Предстои и цялостно реконструиране на трамвайната линия по ул. "Каменоделска". Фандъкова посочи, че се очакват около 1,6 млн. пътувания повече годишно по тези трамваи.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков изтъкна, че това са не само най-важните, но и най-видимите проекти за софиянци. По думите му проектите се връзват с всички приоритети на правителство, а с подписването на договорите със Столична община са договорени 72% от средствата по ОП "Региони в растеж". Реализацията на проектите е част от изпълнението на Инвестиционната програма на Столична община, финансирана общо с 280 млн. лв. по ОПРР.