Премиерът Бойко Борисов тайно се надявал Зелената сделка да се забави заради коронавируса. На заседанието на Министерския съвет министър-председателят посочи, че имаме тълкувания и имаме готовност за нея - това са прогнозите и предложенията към всяка една държава.

Нямаме все още приет бюджет на Европейския съюз за следващите години, така че играта с цифрите и тълкуванията с тях е много изгодна за политическата класа, отбеляза Борисов.  

МС създава консултативен съвет по въпросите за "Зелената сделка"

МС създава консултативен съвет по въпросите за "Зелената сделка"

В състава на съвета влизат и представители на президентството, работодателски и синдикални организации

Цифрите имат толкова много условности и тепърва ще се работи по тях, така че сега само го слагаме на вашето внимание, допълни Борисов.

Ако Mногогодишната финансова рамка на Европейския съвет бъде приета до края на годината, България би имала възможността да има достъп до 692 милиона еврофинансиране. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на заседанието на Министерския съвет.

Целият пакет финансиране по многогодишната финансова рамка, който се коментира за България, без новото финансиране, е в размер на 16 милиарда 717 милиона лева, което включва средства от кохезионната политика, директни плащания, Фондът за справедлив преход, който трябва да финансира политиките по декарбонизация, средства по Програмата за развитие на селските райони, миграция и сигурност.

Новото предложение е в размер на 12 милиарда 845 милиона, от което 9 милиарда 717 милиона е безвъзмездно финансиране и възможност за достъп до кредити за близо 3 милиарда 128 милиона.

Дончев отбеляза , че характерното за това финансиране е, че то ще се разходва в доста по-къси хоризонти. Ако следващият програмен период е 2021-2027, по-голямата част от това финансиране би трябвало да се използва до 2024 година. Огромни като обем средства, с което почти се удвояват средствата, които би използвала България, каза вицепремиерът.

"Средствата биха достигнали сума от порядъка на 30 милиарда, но това финансиране не е безусловно. То е с акцент справяне с икономическите последици от пандемията, но има и силен реформаторски уклон, насочен към Зелената сделка, модернизация на икономиките, високи технологии и реформи", обясни Томислав Дончев.

По думите му към момента механизмите за разпределение на финансирането не са ясни, но позицията на България е, че то трябва да бъде максимално синхронно на начина, по който се разпределя към момента. "Има индикации, че част от това финансиране няма да бъде разпределено автоматично на държавите-членки. То ще бъде локирано на ниво ЕК и ще се кандидатства на база определени изкисвания, които държавите-членки трябва да покрият", подчерта Дончев.

Oт своя страна финансовият министър Владислав Горанов коментира, че голям пробив е идеята на Европейската комисия за издаване на общ дълг, тъй като Комисията с висококачествения си рейтинг може да получи финансиране от пазарите при много изгодни условия. По думите му по този начин държави с по-нисък от най-високия кредитен рейтинг - AAA, ще могат да се възползват от изгодни цени на финансиране. Финансист номер едно обясни още, че най-важната задача на България ще бъде максимално бързо да се съобрази програмирането и начина, по който страната ще използва европейските средства, за да се адаптират към нуждите на родната икономика.