Естественият начин да се подредят всички държави в инфраструктурата и конкурентоспособността на туризма и бизнеса е Адриатико-индийската магистрала, ще свързваме Западна Европа и Азия. Непрекъснато оказваме натиск, плановете са приети от ЕС и в момента се стремим активно са свързаност между София-Белград, София-Солун, София-Будапеща, като магистралата за Солун е пред завършване, коментира премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Подгорица, Черна гора.

Борисов разговаря с министър-председателя на Черна гора Душко Маркович, с президента Мило Джуканович и с председателя на Скупщината Иван Брайович. По време на разговорите се обсъждат напредъкът по европейската перспектива на страните от Западните Балкани и регионалното и двустранно сътрудничество.

Във връзка с изграждането на пътища и инфраструктура българският премиер обясни, че интерес има, има заеми от Световната банка, Европейската банка и средствата ще се връщат от бюджетни средства и най-вече чрез ТОЛ системи.

Трябва да се направи по-лесно преминаването през границите на Балканите, да се уеднаквят таксите и за преминаване, както и ТОЛ таксите и Балканите да станат един общ мощен регион, добави Борисов.

Той обясни, че Черна гора получава пълна подкрепа и Борисов се надява без да се бърка на Косово и Сърбия, те да продължат мирния процес, защо само с тях може да се случи тази голяма балканска свързаност. Премиерът разчита и на Македония и Албания да продължат своите реформи.

Снимка 376273

Източник: Министерски съвет

До нова година е времето да се поставят темите за Западните Балкани, като ролята на канцлера Курц е много важна във връзка и с австрийското европредседателство.

Показахме че можем да пазим границата на ЕС с политическа воля, работещо споразумение с Турция, видеонаблюдение и нула мигранти към Европа. Щом България може и Черна гора може, коментира Борисов.

Той обясни, че го интересува доставката на ток, България има два реактора и може да се направи едно смесено дружество и с колегите от Сърбия за доставка и до Италия, един работещ и печеливш проект.

Възложено е на експерти да мислят и в Черна гора за една такава структура следващите 2 месеца. Борисов изтъкна плюсовете на черногорският подводен кабел до Италия и българското производство на енергия. Имаме и много голям опит с хидросъоръжения, да си сътрудничим и в зелената енергия, подчерта той. Доста теми разгледахме, но след един два месеца ще говорим с конкретика, имаме какво да работим.

Стига сме говорили за мигранти, нека да пренасяме енергия, туристи, бизнес, три-четири години само за мигранти говорим в Европа, нека да развиваме БВП, социалната политика и доходите, това можем да развием, коментира Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов бе награден с орден "Черна гора" с лента от президента на страната Мило Джуканович. Най-висшето държавно отличие беше връчено на българския премиер в знак на благодарност за последователните му усилия и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Черна гора.

В своята реч премиерът Борисов благодари за наградата и заяви, че това е оценка за България по време на европредседателството. Българският министър-председател припомни, че през тези 6 месеца страната ни положи огромни усилия за европейското приобщаване на страните от Западните Балкани.

"Всички дойдоха в София, направихме много срещи, след това инициативата "16+1" и Берлинския процес в Лондон. Ще продължаваме активно да си сътрудничим в рамките на НАТО и съм убеден, че ще продължим да работим заедно и в ЕС", заяви още премиерът Борисов.

"Приятелството и подкрепата, която Бойко Борисов оказа, е много по-дълга от тези 12 години независимост на Черна гора. Бойко Борисов, като министър-председател, сложи един своеобразен отпечатък в двустранните отношения", заяви по време на награждаването президентът Джуканович.