В член 2 на Конституцията изрично е записано, че държавата гарантира правото на живот и не допуска никакви действия, които биха изложили някого на заплаха от смърт или на нечовешко третиране.

Това коментира адвокат Михаил Екимджиев пред БНР по повод предадения на Турция от страна на българските власти турски гражданин Абдуллах Бююк, който турските власти настояха да бъде екстрадиран, защото бил част от мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за "мозък" на преврата от 15 юли. 

Скандал заради експулсирането на Бююк в Турция
Обновена

Скандал заради експулсирането на Бююк в Турция

Закона забранява изпращането в държава, застрашаваща живота на задържания

"Конституцията не гарантира комфорта и спокойния сън на нашите политици, особено на премиера. Би трябвало човекът, който се е кандидатирал за премиер и е решил да се занимава с политика, да е поел кръста и риска и от безсънни нощи, и от тежки решения, но би трябвало да е наясно, че колкото и сложна да е ситуацията, колкото и да са тежки тези решения, те се взимат само в съответствие с Конституцията и международните договори, по-специално с Конвенцията за правата на човека", подчерта правозащитникът. 

Екимджиев допълни още, че ако се стигне до съдебен процес, Абдуллах Бююк ще бъде съден или от изплашени до смърт съдии, или от такива, които са назначени от правителството на Ердоган. 

"Диктатурата на мнозинството, макар господин Борисов да е подкрепян от мнозинството българи, е нещо съвършено различно от демократичната и правова държава. От една страна ние сме готови да се откажем от правата си, да жертваме хора, да жертваме ценности в името на близки прагматични цели, без да си даваме сметка, че утре някой от нас, някой от близките ни може да бъде на мястото на Бююк, но от друга страна озлобление и негативизъм ще произтичат от това, че нашият премиер образно казано е "клекнал“ пред Ердоган и фактически ние играем по свирката на Турция", завърши адвокат Екимджиев.