Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не е разговарял с Корнелия Нинова за партийните субсидии. Това стана ясно от коментара му по време на днешното извънредно заседание на кабинета.

Парламентът сам предизвика криза, заяви той. По време на дебатите в Народното събрание за бюджет 2020 говорил с финансовия министър Владислав Горанов, който му обяснил, че няма да се приеме бюджетът, ако не се реши въпросът с държавното финансиране за партиите.

Не можехме да приемем бюджета, каза Борисов. Субсидиите можеха да попречат на приемането на бюджета, отново заяви той. Ако няма приет бюджет, щял да остане настоящия.

Борисов е големият губещ от вота за субсидиите според Цонев

Борисов е големият губещ от вота за субсидиите според Цонев

Валери Симеонов бил кумът посредник на разговорите между ГЕРБ и БСП

Със стария бюджет нямало как да се реализират политиките на кабинета, нямало да има увеличение на заплати.

Това беше един риск и трябваше да взема решение, заяви Борисов. За мен бюджетът бе по-важен, изтъкна той. Друг вариант за изход от кризата със субсидията бил заедно с Валери Симеонов да внесат промени в Закона за политическите партии. Не можех да го приема, подчерта министър-председателят.

Не съм говорил с Корнелия Нинова, категоричен бе той. Ако тя е разговаряла с Валери Симеонов, да си каже, призова премиерът. Сега на сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да ни се приеме бюджетът, недоволен е Бойко Борисов. Затова той иска анализ от финансовия министър Владислав Горанов колко пари трябват на партиите за нормална политическа дейност.

Обрат в парламента - 8 лв. партийна субсидия
Обновена

Обрат в парламента - 8 лв. партийна субсидия

Депутатите прегласуваха прегласуването, ДПС се ядосаха и напуснаха залата

От къде дойде това число осем?, недоумява Бойко Борисов. Демокрацията дава най-добри резултати при многопартийна система, категоричен бе премиерът. Той каза, че ГЕРБ дават от субсидията пари за джамии, църкви, за болни хора. Борисов иска категорично разписани правила за какво да се харчат парите от субсидията. Може ли да се прави телевизия с парите от субсидията?, пита още министър-председателят. Затова той настоява за диалог по въпроса за партийните субсидии. Лидерът на ГЕРБ заръча на финансовия министър да подеме темата.

Бойко Борисов се пошегува с Никулден и посочи, че ако бил председател на организация за защита на животните, щял да излезе на протест "Убиха шараните".

Припомняме, преди дни беше решено, че партийната субсидия все пак ще бъде 8 лева. Това стана ясно след драматично гласуване по-рано същия ден, при което парламентът изпадна в патова ситуация, тъй като нито беше прието предложението на БСП за 8 лева субсидия, нито предложението за един лев субсидия събра подкрепа. Това практически означаваше, че субсидията става 0 лева.

Горанов отрича за договорка с БСП за субсидиите

Горанов отрича за договорка с БСП за субсидиите

Той не знае какво гласуват патриотите

Темата за партийните субсидии беше подхваната в четвъртък в парламента в иначе доста велите дебати по бюджета за следващата година. Въпросът повдигна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че ГЕРБ и БСП са влезли в съглашателство, за да се гласува задкулисно предложението на 8 лв. субсидия на глас за партиите.

И от ГЕРБ - Владислав Горанов, и от БСП - Корнелия Нинова, категорично отрекоха всякакво разбиране по темата за общи действия.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък бе категоричен, че не иска да легитимира измишльотините на ДПС.