Премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни във връзка с пакета "Мобилност", съобщиха от Министерския съвет.
Срещата им бе преди официалното откриване на изложбеното пространство "Атанас Буров"* в сградата на Европарламента.

Антонио Таяни обясни, че пакетът ще бъде разгледан в сряда по предложение на председателя на либералите в Европарламента Ги Верхофстад, за да бъде гласуван на предпоследната сесия на парламента за този мандат, идната седмица в Страсбург.

"Смятам, че това е в нарушение на правилника, защото за първи път в пленарната зала ще влезе текст, който е отхвърлен в транспортната комисия", заяви Борисов, според когото решението за пакета "Мобилност" трябва да се вземе от следващия състав на Европейския парламент.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изтъкна, че той е предложил отлагане на разглеждането на пакета "Мобилност", но социалистите и либералите в ЕП са гласували против.

Трябва да се направи съюз на единомишленици за пакета "Макрон", убеден Курумбашев

Трябва да се направи съюз на единомишленици за пакета "Макрон", убеден Курумбашев

По думите му сме спечелили малка битка при гласуването чрез отлагане на решението

По информация на пресслужбата на МС българските евродепутати заедно с колегите си от останалите държави, засегнати от мерките в пакета "Мобилност", ще поискат да не се стига до гласуване в пленарната зала на ЕП на неприемливия пакет за транспортните работници.

Пакетът "Мобилност", известен още като пакета "Макрон" може да доведе до фалит стотици български фирми, които трудно биха изпълнили новите изисквания за транспортиране из Европа. Според българския бизнес спорни са точките за нощувките в кабината, прибирането в страната, от където е фирмата и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни. Още преди месеци превозвачите ни заплашиха с референдум за излизане на страната от ЕС, ако исканията им не бъдат изпълнени.

В Брюксел по време на обсъждането на промените в ЕП пред сградата имаше протест на транспортните фирми, на него присъства и министър Росен Желязков. Свои представители също така заявиха, че ще изпратят и от БСП, които обвиняват правителството, че е предало превозвачите.

Въпреки че през юни 2018 г. евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков обяви пълна победа по пакета "Макрон", Борисов тогава предупреди, че гласуването на промени в транспортната комисия е само първото и не може да се тълкува като победа над Макрон.

ЕП настоява да гласува пакета "Мобилност", угрижен е Желязков

ЕП настоява да гласува пакета "Мобилност", угрижен е Желязков

По думите му има сериозни разминавания между вижданията на страните членки

На официалното откриване на изложбеното пространство присъства и внучката на Атанас Буров - Ивана Стоянова.

По време на откриването премиерът Борисов приветства именуването на част от централната сграда на Европейския парламент на Атанас Буров. Той осъди политиката и действията на комунистическата партия, на които жертва е бил българският общественик.

"Г-жа Стоянова може да ви каже какво е страх, какво е да живееш в страх, какво е да живееш без медийни и каквито и да било човешки свободи", каза Борисов и подчерта, че бъдещето на България е в Европа.

Той припомни незаконното отнемане на имущество, убийствата и репресиите от БКП и формирания тогава Народен съд. Борисов заяви, че България има и други знаменити държавници, хора на изкуството и културата, допринесли за развитието на Европа.

За първи път в историята на институциите на ЕС част от Европейския парламент носи името на български общественик. Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на 2018 година по инициатива на български евродепутати. По време на официалната церемония беше открит също бронзов бюст на Атанас Буров и паметна плоча за делото на българския държавник.

*Банкерът Атанас Буров се смята за един от водещите банкери и дипломати на България преди 9 септември 1944 г. Той е бил политик от Народната партия, а по-късно на умереното крило на Демократическия сговор. Той е министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919 - 1920) и на външните работи и изповеданията (1926 - 1931).
Атанас Буров умира на 15 май 1954 година в затвора в Пазарджик. Запознати твърдят, че неговият брат Иван бил по-добрият банкер, но поради семейни проблеми остава в сянка.