Трябва да бъдем много единни в задачите, които си поставяме по свързаността на Балканите. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Лондон, преди да участва в работния обяд на държавните и правителствени ръководители.
На срещата са лидерите на Великобритания, Австрия, Германия, Италия, Словения, Франция, Хърватия, Полша, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Република Македония и Черна гора, съобщиха от Министерския съвет.

Примерът е в Лондон за участие в петата ежегодна среща на върха на инициативата "Берлински процес". Целта на срещата е потвърждаване подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Борисов обясни очакванията си, че на срещата ще се говори не само за младите хора на Западните Балкани, а и за 14 хил. безследно изчезнали в резултат на войните.

По думите му, по настояване на България във формата тази година участва и Гърция. Балканите трябва да се разглеждат общо, а не по отделно. Той подчерта, че участието на страната ни в "Берлинския процес" е голямо признание за свършената през последните шест месеца работа и по-конкретно резултатите постигнати по време на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София.

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Британският парламент нямало да възвърне пълните си правомощия

Пред българските медии Борисов обясни рокадите в британското правителство като вътрешнополитически и че всичко се е стабилизирало.

Борис Джонсън хвърли оставка като външен министър на Великобритания

Борис Джонсън хвърли оставка като външен министър на Великобритания

Заради несъгласие с Тереза Мей за Брекзит

"За нас е по-важно бъдещето на Берлинския процес, бъдещето на това, което ние направихме в София за Западните Балкани и не само за Балканите. Днес като оценка за нашата работа сме поканени тук. Балканите сме едно - всичката тази свързаност, инфраструктура и задачи, които си поставяме, трябва да бъдем много единни", каза Борисов.