Обещал съм на Варненци "Хемус", а и преасфалтирахме огромната част от старата магистрала - мантинели, мостове. Това заяви по време на обиколката си в завод за бойлери във Варна премиерът Бойко Борисов. Това стана ясно от живо включване във фейсбук профила му.

И тази обиколка е по време на ограничителните противоепидемични мерки срещу коронавируса, когато фитнеси, ресторанти, магазини са затворени.

Заедно с премиера са кметът на града Иван Портних и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Запитани от премиера дали по време на пандемията са работили, от завода признаха, че са имали известни затруднения по време на първия локдаун.

Борисов изтъкна, че се осигурява безплатно ваксиниране за българските граждани, които желаят да се ваксинират. Както и в първия ден на годината премиерът се похвали с това, че страната ни влиза в тази година с най-ниския дълг, с най-ниския дефицит. 

Наблюдаваме ден за ден (ситуацията - б.р.), когато натискът върху болниците намаля, върнахме учениците от първи до четвърти клас в училище, каза премиерът.

По време на видеоразходката си из предприятието премиерът не пропусна да сравни сегашните постижения с времето на социализма от преди повече от 30 години - "било е радост за "Москвич" и за печка "Раховец"

Ваксинацията сред учителите ще започне според възрастта

Ваксинацията сред учителите ще започне според възрастта

Учителите са във втората група в плана за ваксинация

По-късно премиерът заедно с кмета на града посетиха и стадион.

"Вие тука във Варна как ме ... гъдулкате - малка зала, малко игрища... 20 млн....", каза Борисов.

Малко по-късно от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че с мярката 60/40 във Варна са запазени 10 000 работни места и са платени 22 млн. лв. По време на пандемията компанията, която посети премиерът, се е възползвала от подкрепата на правителството за запазване на работниците си.

Премиерът посочи, че се търсят начини чрез средствата от еврофондовете в кризата, причинена от COVID-19, за да се подпомогнат и големите предприятия, както малките и средните.

"Ще минат месеци и ще се окаже, че България най-правилно е управлявала финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата", каза Борисов.

Втората пратка с ваксини срещу COVID-19 тръгва към 5 града в страната

Втората пратка с ваксини срещу COVID-19 тръгва към 5 града в страната

След седмица се очакват още 25 000 ваксини

Според него, днес българските лекари успешно се справят със заболяването, оздравелите пациенти са в пъти повече от новозаболелите, а с поставянето на ваксината срещу новия вирус се доближаваме до възвръщането на нормалния ритъм на живот. "Днес пристигнаха още 25 000 ваксини, децата се върнаха в училище, влизаме в новата година с най-ниския дефицит и с най-ниския външен дълг в Европа. Така че с повече оптимизъм, ваксиниране и всички заедно - хората, бизнесът и държавата, ще се справим с пандемията", заяви още министър-председателят.

В новия спортен комплекс в кв. "Владислав Варненчик" във Варна премиерът изтъкна, че съоръжението е част от последно изградените инфраструктурни проекти в морската столица.

В новия спортен комплекс в район "Владислав Варненчик" е изградена многофункционална спортна зала с 280 места и подземен паркинг. В комплекса има футболно игрище, игрища за футбол на малки врати, за баскетбол и волейбол; два тенис корта, алея за бягане, зона за каране на ролери, фитнес на открито, детски кът, паркова зона. Реализацията на проекта е на стойност 7,2 млн. лв. от бюджета на общината. През 2020 г. бяха завършени още два спортни комплекса във Варна - на ул. "Студентска" и в кв. "Виница", поясниха от МС.

Третата спирка от премиерската визита бе новото рибарско пристанище в кв. "Аспарухово" във Варна. Кметът на Варна Иван Портних изтъкна, че сградата е многофункционална и отговаря на всички стандарти и изисквания. Рибарското пристанище е изградено със средства по Програмата за морско дело и рибарство и съфинансиране от община Варна на обща стойност 13,4 млн. лв. Капацитетът му е за 116 плавателни съда. В основната сграда е предвидено създаване на рибна борса - за пресен улов. Предстои ремонт на довеждащия път от бул. "Първи май" и облагородяване на прилежащите зони, допълниха от МС.