Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е съгласен парламентарната му група да се оттегли от приетите промени в Изборния кодекс, които с гласуването на ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха гласуването с хартиена бюлетина на изборите.

"Готови сме да сме съвносители за промените в ИК, да се питат и ДПС, и БСП", каза той на брифинг в централата на партията. Съгласен е да се създаде Временна комисия, каквато предложиха "Продължаваме промяната" и "Демократична България", но иска срокът й да е една седмица, тъй като месец означавало "подготовка за нови избори".

От думите му стана ясно, че промените в ИК няма да се вкарват в сряда за гласуване на второ четене.

"Тласкат държавата към хаос", категоричен е той. На фона на войната в Украйна рискуваме да останем без парламент, а той си работи прекрасно, смята Борисов.

"С всеобща мъдрост и компромис - ГЕРБ, ДПС, БСП, "Български възход", "Възраждане", ставаме пет. Щом не искат заседателна зала, сядат парламентарните групи с айти специалисти да отсеят съмненията във флашките, да се осигури видеонаблюдение", поясни Бойко Борисов.

Борисов не се отказва от хартията, но не ГЕРБ извършва атентат срещу демокрацията
Обновена

Борисов не се отказва от хартията, но не ГЕРБ извършва атентат срещу демокрацията

Предлага лидерите да се съберат по Изборния кодекс

"Ние трябва да се смиряваме и да направим правителство. Зимата не може да се изкара, няма как да има правителство и с третия мандат - мила ми е държавата, народът рязко обедня", са мотивите му.

Борисов коментира протеста в петък: "Не отстъпваме пред уличен натиск, може да се стигне до гражданска война". Той отрече и приказките от типа "Мафията".

ГЕРБ обаче не отстъпва пред хартията, тъй като избирателите я искали.

"Повече никоя партия няма да допусна пред дома ми. 5-6 души мислят, че са сила, нямат под 1% избиратели - Бабикян, Мая, отхвърли ги народът", каза още лидерът на ГЕРБ.

Даниел Митов: Половината българи искат да гласуват на хартия, защото не могат да се справят

Даниел Митов: Половината българи искат да гласуват на хартия, защото не могат да се справят

Той лично ще гласува с хартиена бюлетина