Половината от българските граждани искат да гласуват на хартия, защото не могат да се справят. В името на тях и на техния избор, ГЕРБ подкрепят връщането на хартиената бюлетина. Това обясни в студиото на БиТиВи Даниел Митов, депутат и зам.-председател на ГЕРБ.

Той лично ще гласува с хартиена бюлетина, въпреки че увери: "Разбира се, мога да гласувам и на машина."

На този свят обаче няма технология, която да не може да бъде манипулирана и пробита, обясни Даниел Митов и посочи: "Изборният процес трябва да е толкова прост, че да може да се проследи изцяло, а технологиите са хубаво нещо, когато се използват правилно и прозрачно."

Той е на мнение, че сгрешените протоколи и невалидните бюлетини са се увеличили, когато е било въведено преференциалното гласуване, а хората тогава все още не са знаели как да се справят с него. "Сега, ако бюлетината е изцапана или леко надраскана встрани, но волята на избирателя е ясно заявена, то тя ще бъде валидна", посочи той.

Въпреки че ГЕРБ не са вносители на предложението за връщане на хартиената бюлетина, държат на него в името на хората, стана ясно от думите на Даниел Митов. Заявката на лидера си Бойко Борисов, който каза, че "няма зор за хартиената бюлетина", обясни с политическата ситуация, че темата е дали България ще има редовно правителство и как да излезем от енергийната криза.

Томислав Дончев: Червената линия "Хартия - машина" - резултат от лошо политическо говорене

Томислав Дончев: Червената линия "Хартия - машина" - резултат от лошо политическо говорене

Няма хартиена коалиция, а партии, които защитавали избора на хората

Както колегите от БСП, така и ние имаме съмнения как ще се гласува на машини. Затова нямаше как, когато има внесен законопроект, да не вземем отношение. Какво се случва с флашката, когато бъде извадена от машината и отиде в преброителната секция? Аз не знам дали е отразено коректно пренесената информация. Никой не знае какво има там. За нас е важна прозрачността. Такава има, когато имаш определен брой бюлетини, а накрая можеш да ги обжалваш.

ДПС винаги са твърдяли, че искат машинно гласуване със сканиращи машини, а не с тези, които ползваме в момента", коментира зам.- председателят на ГЕРБ.

"Нашите опоненти са много кресливи, но когато се доберат до властта нямат капацитета да направят нещо смислено и работещо.

На "Продължаваме промяната" не им хареса изборния резултат, искат нови избори и се опитват да саботират работата на парламента. Единственият модел, в който могат да съществуват е революционният. Те не знаят какво да правят, когато са власт, или знаят, но се ръководят от користни решения.

Ще преценим с кои партии бихме управлявали. Даниел Митов отрече да има хартиена коалиция - "Мнозинството за бюлетината не е коалиция за управление."

ГЕРБ са категорично "за" прозрачни избори", каза Митов. Мнението му е, че ПП не харесва изборните резултати и искат нови избори, поради което саботират и работата на парламента.

Мнозинството за връщане на хартиената бюлетина не е управляващо и партията на Бойко Борисов ще обмисля дали и с кой може да управлява, категоричен бе Даниел Митов.