Професор Боян Дуранкев е номиниран за водач на листата за "Коалиция за България" за предстоящите избори за Европейски парламент.

Новината съобщи председателят на АБВ Румен Петков след заседание на Националния съвет на партията и Политическия съвет на "Коалиция за България".

По думите на Петков през новата седмица ще бъде обсъден персоналният състав на евролистата. В рамките на политическия съвета са обсъдени повече от 40 кандидатури за евродепутати. В тях влизат 18 мъже и 9 жени от 27 конкретни кандидатури. Всички са с висше образование и от тях 10 са представилите на академичната общност.

Румен Петков увери, че "Коалиция за България" ще води честна кампания, чиито адресати ще бъдат насочени към подобряване на живота на българските граждани. От Колаицията се готвят за стойностна и силна политически кампания.

Сред коалиционните партньори са Българска партия Либерали, Обединен Блок на труда - Български лейбъристи (ОБТ - Български лейбъристи), Политическо движение Социалдемократи, Движение за социален хуманизъм, ПП Възраждане на отечеството и ПП Българска левица.

Утре "Коалиция за България" ще се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите европейски избори.

И "Демократична България" се регистрира за евровота

И "Демократична България" се регистрира за евровота

Кампанията им е насочена към справяне с корупцията

Водачът на евролистата си постави пет приоритета, които да защитава в Европейския парламент. Той заяви, че коалицията не се включва просто на олимпийски принцип в евроизборите, а да свършат определена работа.

Според проф. Дуранкев Европейският съюз се нуждае от балансирано развитие на регионите, с което България трябва да постигне един догонващ растеж до 2030 г. По думите му трябва да се възвърнат надеждите на българските граждани и да се позволи на Европейския съюз и България фино да се пренастроят на изискванията, които стоят пред нашите деца и внуци.

На второ място проф. Дуранкев си поставя за цел по-добра европейска програма за демографски растеж, на трето място сближаване на доходите на трудовите хора, на четвърто място нормализиране на отношенията между Русия и ЕС и на последно място да се промени Европа, за да се промени и България.

Водачът на евролистата на "Коалиция за България" ще настоява и за равни заплати и минимална европейска заплата, която да не бъде по-малка от ½ от средната европейска заплата още през 2020 г.

ГЕРБ се регистрираха първи в ЦИК

ГЕРБ се регистрираха първи в ЦИК

Очакват Вебер да замени Юнкер

"Шансът на "Коалиция за България" е огромен, хората искат промяна и нови лица. Хората виждат, че значителна част от политическия елит спазва принципа- ако печеля, печеля само аз, а ако загубя плаща целия български народ. Това трябва да се промени", категоричен е Дуранкев.

Той дори се пошегува с журналистите, че в понеделник или през следващата седмица може да запознае всички медии с неговата тераса, асаньор и апартамент.

Лидерът на АБВ Румен Петков пък изтъкна, че "Коалиция за България" внушава в хората сигурност, защото коалицията е формат, който гарантира една солидна лява и патриотична формация, на която може да се гласува доверие в политиката.

От коалицията ще разчитат на контактите си с хората, на разговорите тип "от врата на врата" и на енергията и волята на проф. Боян Дуранкев.

Основният опонент в предстоящата кампания на "Коалиция за България ще бъде ГЕРБ и десницията, с които имат генерални политически разминавания, акцентира Румен Петков и допълни, че с БСП са конкуретни в лявото, ако социалистите имат куража да се определят като лява формация.

Припомняме, че по-рано днес Радан Кънев внесе в ЦИК над 5000 подписа за регистрацията на "Демократична България" за евровота. 

Вчера пък ГЕРБ се регистрираха първи в Централната избирателна комисия.